Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в Турция достигна 30-месечен връх

Основният показател, който се следи от централната банка, също бележи повишение

Инфлацията в Турция достигна 30-месечен връх

Снимка: Bloomberg

Потребителската инфлация в Турция се е ускорила отново през септември в резултат от скок в цените на енергията. Основният показател, който се следи от централната банка, също бележи повишение, съобщава Bloomberg.

Цените са се увеличили с годишен темп от 19,58% миналия месец спрямо 19,25% през август. Това е най-високото ускоряване от март 2019 г. насам. Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред 22 анализатори бе за ускорение от 19,65%. Цените са се вдигнали с 1,25% спрямо август спрямо медианна оценка за ръст от 1,27%.

Годишният ценови ръст при храните, които формират около четвърт от потребителската кошница, остава почти без промяна на ниво от 28,79% на фона на слабата лира, сушата, която удари реколтата, и проблемите с доставките.

Темпът на инфлацията при енергията се е ускорил до 22,77% от 20,72% през август. Данъчният механизъм, който има за цел да стабилизира цените на бензина, е ограничил ръста при световните енергийни цени през септември.

Основният индекс, следен от централната банка, се е повишил с 22 базисни пункта до 16,98%. Гуверньорът на централната банка Шахап Кавджъоглу изненадващо понижи лихвените проценти миналия месец малко, след като подчерта ролята на основната инфлация в прогнозите си, позовавайки се на преходни фактори, които влияят на водещата инфлация.

Лирата отслабна веднага след новината и се търгува с 0,1% по-ниско на ниво от 8,8644 за долар.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
По-бързата инфлация ограничи възстановяването на британските фирми за услуги