IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания набра скорост с отварянето на икономиката

Централната банка очаква инфлацията да надхвърли целта от 2% по-късно тази година

11:41 | 19.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се удвои през април, подхранвайки спекулациите, че скокът в цените ще накара централната банка на Англия да махне крака от педала на газта и да намали стимулите, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 1,5% на годишна база през миналия месец след повишението от 0,7% през март, съобщи британската Служба за национална статистика. Данните отговориха на очакванията на икономистите.

инфлация инфлация

Повишението през април се дължи главно на ръста при цените на енергията и облеклото. Но с предстоящото отваряне на Обединеното кралство, което ще позволи на потребителите да започнат да харчат пари, централната банка очаква инфлацията да надхвърли целта от 2% по-късно тази година.

Сегашното развитие е обект на дебат. Докато Английската централна банка (АЦБ) възприема повишаването на цените като временно, инвеститорите се обзалагат, че възстановяването на Великобритания и съпътстващият инфлационен натиск ще принудят банкерите да повишат лихвените проценти през следващата година. Това е много по-рано от очакванията на повечето икономисти.

Анди Халдейн, главен икономист на АЦБ, изрази несъгласие по време на гласуването този месец за запазване на програмата за стимули на централната банка. Той твърди, че инерцията зад възстановяването е достатъчно силна, за да причини пагубна инфлация.

„Опитът през 70-те и 80-те години показва, че веднъж излязъл от бутилката, инфлационният дух е труден за връщане“, написа Халдейн във вестник Daily Mail миналата седмица.

„Инфлацията ще се ускорява още тази година и вероятно ще приключи 2021 г. над целта на централната банка от 2%. Но очакваме подемът да се окаже временен, което ще позволи на централната банка да го пренебрегне“, коментира Дан Хансън от Bloomberg Economics.

инфлация инфлация

Пазарните инфлационни очаквания сега са най-високите от 2008 г. насам. Притесненията относно инфлацията нарастват в световен мащаб. В САЩ потребителските цени се покачиха през април с най-много от 2009 г. насам, въпреки че служителите на Федералния резерв разглеждат ръста като временен и сигнализираха за намерението си да продължат да поддържат разхлабена политика.

АЦБ сигнализира, че ще толерира нарастване на инфлацията и че не възнамерява да прави промени, докато не настъпи по-устойчиво повишаване на цените.

„Смятаме, че по-късно тази година инфлацията би могла да надвиши целта заради тези базови ефекти. Виждаме отскок в икономиката, но не и ръстовете да продължават с това темпо“, коментира гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли.

АЦБ е планирала 150 милиарда лири за закупуване на облигации тази година, което е част от усилията за запазване на лихвените проценти на финансовите пазари. Доходността по 10-годишните ценни книжа на правителството нараства постепенно през последните седмици в очакване, че следващият ход на банката ще е да затегне политиката.

Великобритания се сблъска с големи скокове на инфлацията през 70-те и 80-те години, но АЦБ пренебрегва последните увеличения на цените, които според нея са временни. Както през 2008 г., така и през 2011 г., цените скочиха с близо 5%, подхранвани от спад в стойността на паунда, който повиши цените на вноса. И в двата случая АЦБ запази своя стимул за подкрепа на икономиката след финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още