IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ се повишиха през април с най-бързия темп от 2009 г.

Инфлацията се ускорява на фона на рекордно увеличение на разходите за употребявани автомобили

16:41 | 12.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в САЩ се повишиха през април с най-бързия темп от 2009 г. насам, засилвайки дебата за траекторията на инфлацията, съобщи Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,8% в сравнение с предходния месец на фона на рекордно увеличение на разходите за употребявани автомобили, като нарастващото търсене дава възможност на компаниите да прехвърлят към потребителите по-високите разходи.

Като се изключат колебливите компоненти на енергията и храните, така нареченият основен индекс на потребителската инфлация е нараснал с 0,9% от март, според данните на Министерството на труда. Нарастването на показателя е най-голямото от 1982 г. насам.

Средните прогнози в проучване на икономисти от Bloomberg бяха за ръст от 0,2% на индекса и повишение с 0,3% при основната инфлация. Държавните ценни книжа се сринаха след данните, като доходността по 10-годишните облигации се повиши до 1,647%, докато доларът поскъпна, а фючърсите върху индекса S&P 500 удължиха загубите.

британска британска

В годишно измерение индексът на потребителските цени се повиши до 4,2%, изкривен от сравнението в началото на пандемията през април 2020 г. Този феномен, известен като базов ефект, ще изкриви и показанията през май и вероятно ще обърка започналия дебат за инфлацията.

Докато служителите на Федералния резерв и икономистите признават ръста, определяйки го като временен, не е ясно дали е в ход по-трайно засилване на инфлационния натиск на фона на нарастващите разходи за суровини, трилионите долари под формата на държавни икономически стимули и признаците за по-високи разходи за труд.

Основната инфлация, която също беше засегната от базовия ефект, се ускори с 3% спрямо предходните 12 месеца. За последната година показателят на основната инфлация остава под 2%.

Данните показват ценови натиск в различни части на икономиката. Заплатите показват признаци на нарастване, а предизвикателствата във веригата на доставки удължават сроковете за доставка и повишават цените на суровините.
Въпреки че е предизвикателство за производителите, нарастващото потребителско търсене също така дава на компаниите по-голяма увереност, че ще могат да прехвърлят към клиентите някои от новите разходи. Ако се задържат, производствените затруднения могат да създадат риск от ускоряване на потребителската инфлация.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че възходящият натиск върху цените от възстановяването на разходите и затруднените доставки ще има само „преходно“ въздействие върху инфлацията, но мнозина не са съгласни. Очакванията на пазара на облигации за темповете на потребителската инфлация през следващите пет години нараснаха по-рано тази седмица до най-високото си ниво от 2006 г. насам.

Данните на министерството на труда показват нарастване от 10% на цената на употребяваните превозни средства, което представлява повече от една трета от увеличението на общия индекс на потребителските цени. Цените на новите автомобили също се повишиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Потребителските цени в САЩ се повишиха през април с най-бързия темп от 2009 г. Дезинформация!Виновните веднага да се явят в ЦК на Партията (демонократическа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още