IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика се разшири с 0,9% през първото тримесечие

Окончателните данни съвпаднаха както с предварителния доклад, така и с очакванията на повечето експерти

12:00 | 28.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанската икономика се разшири с 0,9% през първото тримесечие

Испания отчете стабилен ръст на икономиката през първото тримесечие, което предполага, че започналото през 2014 г. икономическо възстановяване запазва инерцията си, предава WBP Online.

Окончателните данни на Националния статистически институт (INE) показаха, че четвъртата по големина икономика в еврозоната е постигнала покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,9% на тримесечна база в периода януари-март. В последните три месеца на миналата година разширението бе 0,7%.

Цифрата съвпадна както с предварителните данни, така и с очакванията на повечето експерти.

На годишна база пък испанската икономика добави 2,7% в сравнение с разширението през четвъртото тримесечие в размер на 2%. Пазарите заложиха на покачване с 2,6%, каквато бе и предварителната оценка на INE.

Наскоро в своята пролетна икономическа прогноза Европейската комисия представи оптимистични икономически перспективи както за еврозоната, така и в частност за Испания.

"Стабилното създаване на работни места, улеснените условия за финансиране, засиленото доверие и ниските цени на петрола имат потенциала да подхранват вътрешното търсене и икономическия растеж в Испания", заяви Комисията в документа.

Очаква се ръстът на БВП в Испания да бъде умерен през втората половина на тази година, като прогнозите са за съответно 2,8% през 2015 г. и 2,6% през 2016 г., което ще се дължи главно на вътрешното търсене.

Положителните тенденции в испанската икономика се очаква да се засилят през прогнозния период, което да стимулира работната сила да започне да расте отново. Безработицата се очаква да спадне до 20,5% към края на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още