IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови положителни сигнали от еврозоната

Данните за съвкупния PMI индекс водят до очаквания за ръст на БВП с 0,3% през първото тримесечие

18:51 | 07.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Безработни се регистрират в бюро по труда в Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Безработни се регистрират в бюро по труда в Испания. Снимка: Ройтерс

Икономиката на еврозоната расте с отдавна недостигани темпове. Съвместният индекс на мениджърите по продажбите за промишлеността и доставчиците на услуги се покачва за март с 0,7 пункта до 54 пункта, както съобщи институтът Markit във вторник след проучване сред 5000 компании, предава Ройтерс.

„Все още не е сигурно дали икономиката на еврозоната е развила достатъчно динамика, за да осигури по-силно и устойчиво възстановяване", заяви главният икономист на Markit Крис Уилямсън. „Това, което е сигурно, е, че еврозоната в момента отчита най-високите темпове на растеж от 2011 г. насам".

Различията между отделните страни обаче остават високи. „Ирландия и Испания продължават да са на върха, следвани от Германия", се казва в изследването на Markit. В Италия и Франция обаче ръстът е скромен.

„За продължаване на възходящия тренд няма никакви гаранции, защото кризата в Гърция продължава да бъде сериозна заплаха за стабилността на еврозоната", предупреди Уилямсън. 

Като цяло данните сигнализират, че икономиката е нараснала с 0,3% през първото тримесечие и по този начин по-бързо, отколкото в края на 2014 г. Кристиан Шулц от Berenberg Bank очаква, че през втората половина на годината икономиката ще отчете "много солиден" ръст. 

Вижте повече в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Още видеоматериали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още