Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Испанският БВП е нараснал с 0,1% през третото тримесечие

От Английската централна банка пък очакват растежът на икономиката на страната да се ускори над досегашните прогнози през втората половина на годината

Брутният вътрешен продукт на Испания се е разширил с 0,1% през периода юли-септември на тримесечна база, сочи оценка на централната банка, публикувана в излезлия днес ежемесечен бюлетин на финансовата институция и цитиран от Bloomberg.

През второто тримесечие испанската икономика се сви с 0,1% на тримесечна база и с 1,6% на годишна, припомнят от американската агенция.

Данните са предварителни и оправдаха напълно оценката на 37 икономисти, анкетирани от  Bloomberg.

След публикуването на предвижданията на централната банка еталонните 10-годишни испански държавни облигации поскъпнаха, довеждайки доходността по тях до 3-седмично дъно от 4,14%, което представлява спад от 0,06 процентни пункта.

Междувременно стана ясно, че Английската централна банка е повишила прогнозата си за растежа на националната икономика през втората половина на годината, позовавайки се на „силното“ възстановяване, което продължава да набира скорост, и на признаци, че нивото на безработицата вероятно ще се понижава по-бързо от очакваното, съобщи MarketWatch.

Още по темата
В протокола от последното заседание на Комисията за монетарна политика към банката, проведено през октомври, се посочва, че растежът през втората половина на годината ще остане около 0,7% през всяко тримесечие или малко по-висок.

Това е по-бързо от очакваното темпо от 0,5%, заложено в доклада на финансовата институция за инфлацията, който бе публикуван през август. През септември централната банка повиши очакванията си за растежа за третото тримесечие на годината до 0,7%, след като за второто тримесечие бе отчетено аналогично темпо на увеличение на БВП.

„Възстановяването на растежа от края на 2012 г. насам изглежда отчасти отразява намаляването на несигурността – например с понижението на доловимите остатъчни рискове в еврозоната – на фона на значителни монетарни стимули“, се подчертава в протокола от заседанието.

В документа се отбелязва също, че според проучвания нивото на безработицата във Великобритания до края на годината вероятно ще се понижава по-бързо, отколкото се предполагаше през август. Първите данни за брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие ще бъдат публикувани в петък.

Още по темата вижте в материала на Bloomberg!

гледано: 2756   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Венцислав Дяков, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини държавни облигации прогнози икономически растеж икономиката на Великобритания ниво на безработица икономиката на Испания Bloomberg TV

Последни новини

Газпром придоби мажоритарен дял в най-голямата социална мрежа в Русия
Франция сключи най-големия военен договор в историята си с ОАЕ
Боян Рашев: Прибързаният преход към водорода може да не е в полза на ЕС
Устойчиви ли са перспективите за пазарните оценки на компаниите за електромобили?
Инфлацията винаги наказва американската левица
Спадът на технологичните акции изтри 15 млрд. долара от богатството на Илон Мъск
В прощалното си обръщение Меркел призова германците да се ваксинират
Байдън: Не приемаме червените линии на Русия за Украйна
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на биткойна спадна с близо 12% в нов знак за напрежението на пазарите