IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското производство нараства през април

Въпреки това индустрията забавя темпа си на растеж на годишна база през април

12:16 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Испанската индустрия остава в територията на растеж на база сезонно изгладени данни през април, въпреки че нивата остават малко по-ниски в сравнение с предходния месец, показва официалната статистика, публикувана в WBP Online.

На годишна база обаче испанското промишлено производство леко забавя темпа си на растеж, показват данните от април, обявени от Националния статистически институт на кралството.

Промишленото производство регистрира увеличение от 2,7% през четвъртия месец на годината на сезонно изгладена годишна база. За сравнение - очакванията бяха за растеж на производството от 2,5% през отчетния месец.

На некалендарна коригирана база промишленото производство се покачва с 8,9% на годишна база през април, след ревизираните нагоре данни от март, които сочеха спад от 1,6%.

Промишленото производство показва обема на производството в испанския индустриален сектор, включително производство, минно дело и комунални услуги и е важен макроикономически показател. От началото на годината той е много волатилен - с две положителни и една отрицателна стойност.

От друга страна, последните данни за безработицата дават поводи за радост, след като броят на регистрираните безработни през май отново спада, стабилизирайки пазара на труда. 

Регистрираните безработни в Испания намаляват със 119 800 души през петия месец от годината, като данните са още по-добри от предходния месец, когато бе отчетен спад на безработните с 83 600 души.

Според пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия равнището на безработица в Испания се очаква да намалее до 18% до 2017 г. Към април безработицата в Иберийската страна достига 20,1%.

Последните данни на Markit Economics от миналата седмица показаха, че испанското производство забавя темпото през май. Производственият PMI индекс се понижи до 51,8 пункта през петия месец на годината, по-ниско ниво от отчетените 53,5 пункта през април.

Страната е изправена пред дълбока политическа криза. Испанските избиратели се връщат към урните на 26 юни, след като основните политически партии не успяха да намерят обща основа за формиране на правителство след изборите през декември 2015 г.  

Това ще бъдат вторите парламентарни избори в страната за последните шест месеца, след кьтона предишния вот Рахой спечели най-много места в парламента, но не успя да си осигури мнозинство. В парламента влязоха четири партии, но нито една не разполагаше с достатъчно места, за да управлява сама, а до споразумение така и не се стигна. През февруари лидерът на социалистите Педро Санчес беше номиниран от крал Фелипе да оглави правителството и да преговаря за коалиция, след като Рахой върна мандата на монарха. Опитът обаче официално е обявен за неуспешен.  

Политическата криза в страната може да влоши икономическата ситуация, която тъкмо започна да се подобрява. По-рано през май европейските власти "помилваха" Мадрид въпреки нарушаването на поставените фискални цели.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още