IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският крал разпусна парламента

Новите избори ще се състоят на 26 юни

13:40 | 03.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Кралят на Испания Фелипе Шести подписва указа в&nbsp;</span><span style="font-size: 12px;">Palacio de la Zarzuela - кралския дворец и официална резиденция на краля и кралицата на Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>
<div>
	<div data-hveid="31">
		&nbsp;</div>
</div>

Кралят на Испания Фелипе Шести подписва указа в Palacio de la Zarzuela - кралския дворец и официална резиденция на краля и кралицата на Испания. Снимка: Ройтерс

 

Кралят на Испания Фелипе Шести подписа във вторник указ за разпускане на двете камари на парламента и за насрочване на нови избори на 26 юни, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на кралския дворец.

Сега документът трябва да бъде публикуван в официалния вестник на правителството. 

По-рано такива укази се подписваха от премиера, но в момента правителството е със статут на временно управляващо и няма такива правомощия. Такава ситуация възниква за пръв път в историята на демократична Испания, отбелязва агенцията.

Кралят подписа указа за разпускане на парламента в присъствието на председателя на долната камара Патси Лопес, след като в полунощ на 2 май изтече срокът за формиране на правителство.

Решението не е изненада, след като още през миналата седмица Фелипе Шести посочи, че нито един от политическите лидери, с които се срещна в началото на предната седмица, не разполага с достатъчно подкрепа, за да си осигури парламентарно мнозинство. 

Това ще бъдат вторите парламентарни избори в страната за последните шест месеца, след кьто на предишния вот Рахой спечели най-много места в парламента, но не успя да си осигури мнозинство. В парламента влязоха четири партии, но нито една не разполагаше с достатъчно места, за да управлява сама, а до споразумение така и не се стигна. 

През февруари лидерът на социалистите Педро Санчес беше номиниран от крал Фелипе да оглави правителството и да преговаря за коалиция, след като Рахой върна мандата на монарха. Опитът обаче официално е обявен за неуспешен.  

Политическата криза в страната може да влоши икономическата ситуация, която тъкмо започна да се подобрява. Европейските власти обмислят да глобят Мадрид заради нарушаването на поставените фискални цели. Все пак очакванията са, че Испания ще получи допълнително време, за да изпълни бюджетните си цели, предава AP, която се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Еврокомисията обаче може и да препоръча символична санкция. Такова решение ще е знак за готовността на институцията да засили натиска върху политиците, но и да избегне негативно въздействие върху икономиката на Испания.

Страната трябва да свие дефицита си до 4,2% от БВП през 2015 г. от 5,9% през 2014 г. Данните от миналата седмица сочат обаче, че дефицитът за 2015 г. е бил 5,1%. За тази година целта е дупката в хазната да се свие до 2,8%.

Решението на ЕК за евентуална санкция ще бъде публикувано през втората половина на май.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още