Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Юанът стана поредната жертва на глобалните разпродажби

Китайската валута изтри ръста си спрямо долара тази година

Юанът стана поредната жертва на глобалните разпродажби

Снимка: Bloomberg LP

Китайският юан изтри всичките си ръстове спрямо долара тази година и се превърна в поредната жертва на разпродажбите на глобалните пазари заради растящата доходност по държавните облигации, предава Bloomberg.

Оншорният юан отслабна с 0,5% и падна под нивото от 6,5283 долара, на което затвори миналата година. По време на януарския си пик той беше с 1,6% нагоре спрямо 2020 г., след като икономиката постигна ръст, а инвеститорите насочиха пари към китайския облигационен пазар.

Оптимизмът за глобално възстановяване от пандемията се трансформира в притеснения, че централните банки ще оттеглят стимулите по-бързо от очакванията, което води до по-висока доходност по облигациите. Най-новите разпродажби на пазара бяха предизвикани от пакета от мерки за стимулиране на американската икономика и по-добрите от очакванията данни за износа на Китай.

„Растящата доходност по американските държавни облигации и скокът на американския долар подлагат на натиск азиатските валути, включително китайския юан“, коментира Кен Чъун, главен валутен стратег за Азия в компанията Mizuho Bank в Хонконг. „Чуждестранните инвеститори може да започват да ограничават експозицията си на нововъзникващите пазари и да връщат капитала обратно в долари. Ставаме по-предпазливи в очакванията си за китайския юан в краткосрочен план“, допълва той.

Разпродажбите на пазарите в понеделник се ускориха, след като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 1,61%, приближавайки петъчния си връх. Индексът на Bloomberg за силата на долара прибави 0,5% и достигна най-високото си ниво от близо четири месеца.

Изтъргуваните обеми за оншорния юан нараснаха до 48,9 млрд. долара в понеделник, най-високото ниво от над два месеца. Някои клиенти на банки, които преди се запасяваха с долари, разпродаваха позиции на по-високи цени, съобщават базирани в Китай трейдъри, пожелали да останат анонимни, тъй като нямат разрешение да говорят публично.

Те допълват, че са получили и по-голям обем от запитвания за форуърд цени на зелената валута.

Основният китайски борсов индекс навлезе на територията на корекцията в понеделник, тъй като притесненията за ликвидността и високите цени на някои акции предизвикват мечи нагласи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април