IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се представят валутите в очакване на новини от Великобритания, ЕЦБ и Фед?

Хедж фондовете са увеличили късите си позиции спрямо британската лира до 10-месечен връх през последната седмица

11:06 | 23.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската лира е под натиск във вторник, тъй като инвеститорите се притесняват, че Борис Джонсън, който е сочен за победител в надпреварата за следващия премиер на Великобритания, ще предизвика твърд Brexit, съобщава CNBC. Това обаче е възприемано като основен риск за британската икономика.

От своя страна еврото за кратко се докосна до най-ниските си нива за последните пет седмици поради нарастващите очаквания, че управителят на Европейската централна банка Марио Драги ще сигнализира на срещата на Управителния съвет на банката през тази седмица за понижение на лихвените проценти през септември.

Доларът достигна двуседмичен връх спрямо основните валути във вторник, след като американският президент Доналд Тръмп и лидерите на Конгреса постигнаха споразумение за временна отмяна на тавана за дълга на федералното правителство за период от две години и приемане на бюджета, съобщава Ройтерс. Ръстовете при щатската валута обаче са ограничени заради очакванията за понижение на лихвите.

Спекулациите за вероятността Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка и въпросите около това доколко големите централни банки ще облекчат паричната политика вероятно ще определят тона на валутните пазари през следващите седмици, твърдят търговци и анализатори.

„Джонсън се очаква да е новият премиер, така че има реален шанс за твърд Brexit”, коментира Такуя Канда, ръководител "Анализи" в Gaitame.Com Research Institute в Токио. Според нея в краткосрочен план по-нататъшно обезценяване на паунда може да бъде ограничено, тъй като валутата вече е на много ниски ниво. Британската лира продължава да се търгува в рамките на 27-месечното си дъно, достигнато през миналата седмица, като един паунд се разменя за 1,2442 долара.

Лирата поевтиня с 3,7% спрямо долара през последните три месеца поради несигурността как Великобритания ще избегне излизане от Европейския съюз без сделка.

Хедж фондовете са увеличили късите си позиции спрямо лирата до 10-месечен връх през последната седмица.

Еврото за кратко се понижи до 1,1119 долара, което е най-ниското му ниво от 19 юни заради очакваната среща на ЕЦБ.

Според трейдърите има вероятност от 43% централните банкери да понижат основната депозитна лихва с 10 базисни пункта до минус 0,50% в опит да се справят с риска от напрежението в глобалната търговия.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват ЕЦБ да промени насоките си, за да проправи път за понижение на лихвите през септември.

По отношение на Федералния резерв очакванията са за намаление на лихвите с 25 базисни пункта на заседанието в края на този месец, като появилите се нагласи за по-голямо понижение с 50 базисни пункта избледняха заради противоречивите сигнали от представителите на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още