IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай сви рекордно ликвидната подкрепа към банковата система

Играчите на пазара вярват,че централната банка на страната ще възстанови ликвидните инжекции преди новогодишните празници

11:17 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Статуя на бик в Шанхай, Китай.&nbsp;</em><em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Статуя на бик в Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската народна банка в петък инжектира минимално количество средства в банковата система на страната, съобщи Ройтерс. Това стана под формата на краткосрочни заеми на стойност 10 млрд. юана (1,57 млрд. щатски долара), инжектирани чрез седемдневни обратни репо сделки. За сравнение, същия ден изтичат подобни заеми за 110 млрд. юана.

По този начин финансовата институция успешно свива по-голямата част от ликвидната подкрепа, отпусната в края на 2021 г. В рамките на тази седмица централната банка е намалила подкрепата 660 млрд. юана на нетна база. Това е най-голямото изтегляне на средства от началото на ноември 2021 г. насам.

Повечето от играчите на пазара вярват, че централната банка ще запълни недостига на ликвидност преди празненствата по случай настъпването на Лунната Нова година, които ще започнат на 31 януари и ще продължат до 6 февруари тази година.

Масово очакванията сред играчите на пазара и анализаторите са централната банка на страната да ускори ликвидните инжекции преди началото на празниците в края на януари. Целта е да се отговори на нарастващото търсене на средства от компаниите и домакинствата на фона на предстоящата Китайска Нова година.

Инвеститорите обаче са раздвоени доколко допълнителните парични облекчения са неизбежни във втората по големина икономика в света.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още