Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай сви рекордно ликвидната подкрепа към банковата система

Играчите на пазара вярват,че централната банка на страната ще възстанови ликвидните инжекции преди новогодишните празници

Китай сви рекордно ликвидната подкрепа към банковата система

Статуя на бик в Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската народна банка в петък инжектира минимално количество средства в банковата система на страната, съобщи Ройтерс. Това стана под формата на краткосрочни заеми на стойност 10 млрд. юана (1,57 млрд. щатски долара), инжектирани чрез седемдневни обратни репо сделки. За сравнение, същия ден изтичат подобни заеми за 110 млрд. юана.

По този начин финансовата институция успешно свива по-голямата част от ликвидната подкрепа, отпусната в края на 2021 г. В рамките на тази седмица централната банка е намалила подкрепата 660 млрд. юана на нетна база. Това е най-голямото изтегляне на средства от началото на ноември 2021 г. насам.

Още по темата

Повечето от играчите на пазара вярват, че централната банка ще запълни недостига на ликвидност преди празненствата по случай настъпването на Лунната Нова година, които ще започнат на 31 януари и ще продължат до 6 февруари тази година.

Масово очакванията сред играчите на пазара и анализаторите са централната банка на страната да ускори ликвидните инжекции преди началото на празниците в края на януари. Целта е да се отговори на нарастващото търсене на средства от компаниите и домакинствата на фона на предстоящата Китайска Нова година.

Инвеститорите обаче са раздвоени доколко допълнителните парични облекчения са неизбежни във втората по големина икономика в света.

 

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Инфлацията в Япония отново е далеч от целите на централната банка