IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка призна за намеса на форекс пазара през юни

Директорът на статистическия отдел в банката Шън Сунчън заяви, че институцията е предоставила "скромно количество" чуждестранна валута

12:29 | 15.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка потвърди, че се е намесвала на форекс пазара през юни, за да с справи с волатилността, предизвикана от референдума във Великобритания, съобщи WBPonline.

Директорът на статистическия отдел в банката Шън Сунчън заяви пред репортери, че институцията е предоставила "скромно количество" чуждестранна валута на пазарите през втората половина на юни, за да стабилизира пазарните очаквания и за да противостои на временните последици върху вътрешния пазар от глобалната пазарна нестабилност. 

Затова обемът на закупената международна валута се понижава през юни. Данни, публикувани по-рано, показаха, че покупките на банката се понижават с 97,7 млрд. юана през юни, движейки се в обратната посока в сравнение с международните валутни резерви, които неочаквано се повишиха с 13,4 млрд. долара.

Шън посочва, че повишението може да е резултат от поскъпването на някои китайски активи или заради колебания във валутния курс. Според някои анализатори, цитирани от WBPonline, повишението се дължи на поскъпване на американските държавни облигации, които Китай държи.

По-рано в петък Пекин публикува данни за икономиката през второто тримесечие, която се разширява с 6,7% на годишна база – същия темп като през периода януари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още