IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Короновирусът може „да изяде“ 1 процентен пункт от китайския ръст на БВП

Въздействието на заразата върху икономиката може да бъде значително по-голямо от това на ТОРС, защото сега Пекин залага повече на услугите и потреблението

15:51 | 30.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg 

Икономическият растеж на Китай може да спадне до 5% или дори под това равнище заради избухването на епидемията от коронавирус. Това, от своя страна, което може да накара властите в Пекин да въведат повече стимулиращи мерки, обяви правителственият икономист Жън Мин пред местното списание Caijing.

Бързо разрастващата се епидемия, която до момента уби над 170 души и зарази над 7700 в Китай, може да свие ръста на БВП през първото тримесечие с около 1 процентен пункт, заяви Жън пред изданието, цитиран от Ройтерс.

„Ръстът на БВП през първото тримесечие може да е около 5%, но не можем да изключим вероятността да падне и под 5%", казва икономистът в правителствения мозъчен тръст Chinese Academy of Social Sciences. Прогнозата е на база предположението, че пикът на разпространението ще бъде в началото на февруари и ще приключи до края на март.

Жън Мин е един от многото правителствени икономисти и въпреки че позицията на академията често служи като препоръка за китайските политици, неговото мнение може да не е напълно съгласувано с това на правителството. Засега то не е предприело никакви мерки за подкрепа на конюнктурата.

През последното тримесечие на миналата година китайският икономически растеж се забави до близо 30-годишно дъно – до 6%, а анализаторите очакват епидемията да се отрази допълнително.

Според Мин въздействието на заразата върху икономиката на Китай може да бъде значително по-голямо от това на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който също избухна в Китай и уби почти 800 души в световен мащаб през 2002 г. и 2003 г. Втората по големина икономика в света сега разчита повече на услугите и потреблението, аргументира очакванията си икономистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wow71
преди 4 години
Те да следят по-добре вирусът да не изяде 1% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още