Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Короновирусът може „да изяде“ 1 процентен пункт от китайския ръст на БВП

Въздействието на заразата върху икономиката може да бъде значително по-голямо от това на ТОРС, защото сега Пекин залага повече на услугите и потреблението

Короновирусът може „да изяде“ 1 процентен пункт от китайския ръст на БВП

Снимка: Bloomberg 

Икономическият растеж на Китай може да спадне до 5% или дори под това равнище заради избухването на епидемията от коронавирус. Това, от своя страна, което може да накара властите в Пекин да въведат повече стимулиращи мерки, обяви правителственият икономист Жън Мин пред местното списание Caijing.

Бързо разрастващата се епидемия, която до момента уби над 170 души и зарази над 7700 в Китай, може да свие ръста на БВП през първото тримесечие с около 1 процентен пункт, заяви Жън пред изданието, цитиран от Ройтерс.

„Ръстът на БВП през първото тримесечие може да е около 5%, но не можем да изключим вероятността да падне и под 5%", казва икономистът в правителствения мозъчен тръст Chinese Academy of Social Sciences. Прогнозата е на база предположението, че пикът на разпространението ще бъде в началото на февруари и ще приключи до края на март.

Още по темата

Жън Мин е един от многото правителствени икономисти и въпреки че позицията на академията често служи като препоръка за китайските политици, неговото мнение може да не е напълно съгласувано с това на правителството. Засега то не е предприело никакви мерки за подкрепа на конюнктурата.

През последното тримесечие на миналата година китайският икономически растеж се забави до близо 30-годишно дъно – до 6%, а анализаторите очакват епидемията да се отрази допълнително.

Според Мин въздействието на заразата върху икономиката на Китай може да бъде значително по-голямо от това на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който също избухна в Китай и уби почти 800 души в световен мащаб през 2002 г. и 2003 г. Втората по големина икономика в света сега разчита повече на услугите и потреблението, аргументира очакванията си икономистът.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Те да следят по-добре вирусът да не изяде 1% от населението.

Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път