IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Рисковете в еврозоната се прехвърлят в негативна посока

Според управителя на Европейската централна банка забавянето на външното търсене се усложнява и от специфични за отделните страни фактори

16:55 | 24.01.19 г.
<p>
	Марио Драги, управител на ЕЦБ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на ЕЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че рисковете за перспективите пред икономиката на еврозоната са се увеличили, като вероятността за растеж в краткосрочен план е по-слаба в сравнение с предишните очакания, съобщава Financial Times.

„Рисковете се прехвърлиха в негативна посока поради постоянната несигурност, свързана с геополитически фактори и заплахата от протекционизъм“, обясни Марио Драги.

Еврото достигна едномесечно дъно по време на пресконференцията на Драги, поевтинявайки с 0,7% спрямо долара до 1,1305 долара.

„Забавянето на външното търсене се усложнява и от специфични за отделните страни фактори“, посочи още гуверньорът на ЕЦБ.

Тонът на централния банкер е значително по-различен спрямо традиционната „широко балансирана“ позиция на банката по отношение на перспективите през европейската икономика, но е в унисон със слабите данни за еврозоната, коментират от Financial Times.

Марио Драги обясни, че централните банкери са единодушни, че вероятността от рецесия в еврозоната е ниска, като същевременно признава, че сериозен спад би могъл да се разпространи в една част от блока.

Драги каза още, че темата за нов кръг от дългосрочно финансиране за банките е повдигната, но не е взето решение.

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко до края на лятото на 2019 г. и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още