Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Марк Карни: Трябва да действаме по-бързo по въпросите за изменението на климата

Въпросът сега е дали ще прекараме още едно десетилетие, правейки достойни, но недостатъчни неща ... или ще постигнем целта от 1,5 градуса много бързо

Марк Карни: Трябва да действаме по-бързo по въпросите за изменението на климата

Марк Карни, управител на АЦБ. Снимка: Ройтерс

„Финансовите институции не са достатъчно бързи усилията си да намалят инвестициите в изкопаеми горива, а това забавяне може да доведе до рязко повишаване на глобалните температури“, заяви управителят на Английската централна банка Марк Карни, цитиран от Ройтерс.

Карни, който ще бъде назначен на поста специален пратеник на Организацията на обединените нации по въпросите за изменението на климата, след като се оттегли от ръководството на централната банка през следващата година, каза за радио BBC, че глобалното затопляне може да направи активите на много финансови компании безполезни.

Още по темата

Управителят на АЦБ цитира анализ, който показва, че дейността на някои компании води до глобално затопляне от 3,7 до 3,8 градуса по Целзий. В сравнение с това целта заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата възлиза на едва 1,5 градуса.

"Въпросът сега е дали ще прекараме още едно десетилетие, правейки достойни, но недостатъчни неща ... или ще постигнем целта от 1,5 градуса много бързо", каза Карни.

Той поясни, че финансовият сектор е постигнал голям напредък в разкриването на рисковете за активите от изменението на климата, но предупреди, че напредъкът не е достатъчно бърз.

„За да успеем, трябва да имаме споделено разбиране за това какво е необходимо. Разумно е да се проведат дебати за границата, до която спира ролята на държавата и каква е ролята на пазарите “, каза Карни и добави, че е нужна смесица от публични инвестиции задвижвани от финансовите пазари поради тяхната сила да отразяват преценките за бъдещата стойност на активите в свят, засегнат от изменението на климата.

По-рано този месец от Английската централна банка заявиха, че най-големите банки и застрахователи на Великобритания трябва да бъдат тествани заедно за първи път през 2021 г., за да бъдат преценени потенциалните финансови щети върху техния бизнес от изменението на климата.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
9
 
5
ing5rov до: khao
преди 8 месеца
и кух ... кво да му точа ... :)))
5
 
4
 
4
khao до: ing5rov
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
факт... майстор си, точиш до последната капка !
3
 
5
 
3
ing5rov до: khao
преди 8 месеца
верно ... по празен от твоя нема ...
5
 
3
 
2
khao до: ing5rov
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
защо, какво ново ще ти каже на теб ? Бъркал си в джоба ми, усещал си го !
3
 
10
 
1
преди 8 месеца
Карни да вземе да каже , как по точно обикновеният човек ше усети по джоба си борбата с промените на климата ...

Още от Новини
Пауъл: Американската икономика се подобрява, но остава дълъг път