Инвеститорите вече започват да отправят към доставчиците на месо предупреждение, което вече отправиха към представителите на въгледобивната промишленост - постигнете по-добър напредък в борбата с изменението на климата или рискувайте акциите ви да бъдат избягвани, предава Bloomberg.
Заплахата от разпродажба на финансовите инструменти, емитирани от представителите на сектора на животновъдството - един от водещите виновници за в глобалните вредни емисии - нараства, тъй като управителите на активи увеличават контрола върху устойчивостта и въглеродния отпечатък на своите портфейли.
"Възможно е да станем свидетели на явление, при което инвеститорите да решат да не инвестират в животновъдни компании или месопреработватели", заяви Стефан Сусан, портфолио мениджър в Amundi Group’s CPR Asset Management. "Ако сте инвестирали в животновъдни компании, вашиятвъглероден отпечатък ще бъде твърде висок", добави той.
Свързаните със селското стопанство отрасли са на второ място след сектора на енергетиката по отношение нивото отделяни вредни емисии. Отглеждането на животни представлява около 15% от общия обем на вредни емисии в световен мащаб, тъй като кравите отделят метан, а отглеждането на соя за животните допринася за обезлесяването. Инвеститорите казват, че фактори като хуманното отношение към животните, популярността на веганството и по-малкото консумация на месо в САЩ. и Европа ще прекроят хранителната индустрия за години напред. месо
Управителите на активи вече предприемат действия срещу компании в хранително-вкусовата промишленост. Legal & General тази година заяви, че нейният фонд Future World ще продаде акциите на производителя на месо Hormel Foods Corp. и търговеца на дребно Kroger защото те не правят необходимото за справяне с рисковете, свързани с изменението на климата.
Storebrand Asset Management планира да продаде акции и облигации на определени компании до 2025 г., освен ако те не постигнат напредък в изработване на стратегия за справяне с влиянието на снабдителните им вериги върху обезлесяването. Агробизнес гигантът Cargill и 12 други компании са поставени в черния списък на компанията за управление на активи поради дейности, които са в конфликт с целите за устойчиво развитие.
Хранителният сектор „не е начело на дебата за климата, но очакваме да се включи по-активно в разговорите“, каза Катрин Огдън, мениджър на отдела за устойчиво развитие и отговорни инвестиции в Legal & General. „Ако този сектор не се развива, ако използването на земята и селскостопанските практики не се променят, тогава няма да постигнем целите си за климата. Нещо трябва да се промени", добави тя.
Засега инвеститорите са насочили усилията си към целта да накарат компаниите да оповестяват повече информация. Проучване на инвеститорската мрежа FAIRR посочва, че около три четвърти от производителите на месо и млечни продукти не разкриват почти никаква информация за емисиите, произтичащи от тяхната дейност и веригите им за доставки.
Инвеститорските действия в сектора на месото няма да са същите като при въглищата, които губят пазарен дял заради повишаващата се употреба на възобновяемите енергийни източници. Консумацията на протеини от заместители, като например изкуствено месо, представлява само малка част от пазара.
„Имаме различни възгледи по отношение на протеините и по други въпроси като въглищата“, заяви Ян Ерик Согестад, главен изпълнителен директор на Storebrand. „Въпросът е сложен. Нуждаем се от протеини сега, ще имаме нужда от протеини и в бъдеще", допълни той.
преди 4 години по един път да пръднат и ето ти го проблема с екологията.---...еми кво да правиш като повечето са гАзове ! :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години След животните идва ред на хората,те са още по-голям замърсител.7млдчовека по един път да пръднат и ето ти го проблема с екологията.Пък и катоняма месо ще хрупат трева или ще се ядът един друг. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години Да, прав си. Имало е жовотни и растения и все още ги има. Но в кой исторически период през последните 1 милион години, на планетата е имало едновременно 19,6 милиарда кокошки, крави и прасета + цялата останала флора? Отделно през 2012 е имало 900 милиона домашни кучета и 600 милиона домашни котки в сетовен мащаб.В кой исторически период през последните 1 милион години, ежегодно са се използвали 187 милиона тона подобрители за обработваемите площи?И още един много интересен момент: годишно в глобален мащаб се изхвърля на *** 1,3 милиарда тона храна - една трета от цялото световно производство. (дори и тази цифра да е преувеличена, обема е плашещ.)Аз също съм на мнение, че въпроса с глобалното затопляне е много силно преувеличен, но има много аспекти на съвременият живот, които може и трябва да се преосмислят и да се оптимизират. Ако вземем само количеството храна, която се изхвърля всяка година, виждаме какъв огромен обем замърсяване би се спестил при оптимизация само на тази част от потреблението. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години Tова пък откъде го измислиха, земеделието и животновъдството били виновни за климата. Тая земя я има от милиони години, имало е животни и растения, дори преди човека. Феноменално е това, да можеш да насадиш някаква глупост и тя да се приема като нещо нормално(все едно имаш аборигени срещу себе си). отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Тази статия ще вкара форума в коловоза на някаква здравна дискусия, по-характерна за сайта "бг-мама". Истината е, че говедовъдството дава 30% въглероден отпечатък. Ако толкоз сме се загрижили за този проблем - да, този сектор е със сериозен принос. Той нанася щети по няколко направления - отглеждане на самите животни, изсичане на гори за пасбища и насаждения и засаждане с монокултури. Размерите на този сектор са ужасяващи. А отношението към животните - още повече. Човекът култивира модел на хранене предимно със животински продукти от животни, отглеждани с хормони на растежа, антибиотици и други характерни за промишленото производство абра-кадабри. Всичко това отива у човека и затова никнат мустаци на момичетата, растат им свински уши на тинейджърите и мучат неразбиращо, хората дебелеят и заприличват на чугунени радиатори с веещи се свободно по телата им глидери. Това е външният израз на проблема, а вътрешната е пълно осакатяване на сърдечно-съдовата система и чревния тракт. Не заради самото месо, а заради прекомерната употреба на промишлено произведено месо. Някога хората са употребявали по принуда, заради съществуващите условия, месо около Коледа, Гергьовден и празници, произведено в задния двор без антибиотици, хормони на растежа и на свободна паша. Както се казва - отровата е в дозата. Основният протеин е бил растителният - от варива, ядки, семена и изядени със зелената салата микроорганизми. Млечни продукти са яли около раждането на животните. Провеждали са пости почти 200 дни в годината с въздържание от животински продукти, като с това се е регламентирало самото време, в което тези животински продукти са били достъпни. Проблемът има и своя етичен аспект - промишленото избиване на животни. Този проблем е труден за усещане и осмисляне, защото месото идва на трапезата като готов продукт и насилственото отглеждане и убиване на животните остава скрито за консуматора, който дори не е виждал живо животно. Не е нужно хората да станат вегани, достатъчно е да намалят тази безогледна консумация. Ако човек премине на нормалните дози от 2-3 пъти седмично, нещата коренно ще се променят. Тук, в този случай, всеки сам води тази битка, своята малка война срещу този огромен проблем. За всяко нещо е така. Затова Платон е казал, че всеки човек, когото срещнете, е достоен за вашето уважение - защото всеки води своята битка. Другото е, че хората не знаят, че животните имат доста висок интелект. Те общуват помежду си телепатично. А ние, мислещите се за много развити, сме загубили телепатичното общуване и сме развили вербалното - появили са се езици и неразборията е настанала повсеместна. Вербалното общуване е с думи, които не могат да заместят общуването чрез мисъл. Думите по никакъв начин, чисто технологично, не могат да покрият мисловния спектър. Затова трудно се разбираме - един искал да каже това, пък друг разбрал онова. Ние, хората, венецът на Творението, не можем да общуваме - за някой страничен вселенски наблюдател издаваме нечленоразделни звуци, ограничени от скоростта на звука. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години :)))какво си им набрал на големите технологични компании и служителите им ...според теб защо се въвежда "данък захар" на различни места по света ?! има ли основание според лекарите ?! каква е здравословната норма на консумация на животински протеини в различните възрасти според медицински лица ?! има ли основание това според лекарите ?! и кога трябва да започне ограмотяването и възпитанието за тези неща ... и в немско също правят филми както и в руско за деца , но са с различни приоритети . поглеждаме руски сайт за безплатни филми в секцията му за деца и какво да видим :https://***.ivi.tv/movies/detskiy/ruот 8 предложения , две правят впечатление : "страна медведей" - документален филм за тотемните животни на великите народи и "родина или смерть" - интересни факти за домовете за деца на враговете на народа от окупираните територии ... интересно ... после що руснаците мислели двумерно :))) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Преди два месеца, по немскaта телевизия на детски канал са давали игрален филм в който се разказва за град, където не се консумира месо и захарни изделия. Всички жители са с оптимално телесно тегло, много спортуват, прекарват много време сред природата, не боледуват и т.н. и т.н..В този град идва да живее едно семейство, което консумира месо и захарни изделия. И децата и родителите са със значително наднормено тегло. Та тези хора се чудят защо в този град не се продава месо, месни и захарни изделия. Тогава те виждат "страхотна" бизнес възможност и отварят реторант за стекове, разни сладкиши и торти. Но за съжаление, никой не иска и да погледне в техния ресторант......Според мен този филм е знаково събитие и ни чакат интересни времена.Някой от вас да е попадал на информацията, че в Калифорния в офисите на големите технологични и IT компании, служителите масово са започнали да се въздържат от прием на храна през един от работните дни в седмицата (по нашему да гладуват) и така всяка седмица. Някой от вас да е чувал за нобеловата награда за медицина през 2016 година, дадена на Йошинори Осуми за откритието на процеса автофагия - по време на 24 часово въздържане от прием на храна, в клетките се активира процеса автофагия, чрез който клетката се обновява. Освен това, автофагията е ключов клетъчен процес, при който се разграждат навлезли в клетката микроорганизми и токсични белтъчни комплекси и по този начин играе важна роля при развитието на инфекциозни процеси в организма, стареенето и патогенезата на много от заболяванията при човека. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Екоталибанството вече граничи с тотални безумия. Утре ще избият говедата, в други ден ще ни накарат и нас да си набием по една коркена тапа отзад. отговор Сигнализирай за неуместен коментар