Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Над два пъти нарастват чуждестранните инвестиции на облигационните пазари в Азия

Покупките на азиатски държавен и корпоративен дълг от страна на чуждестранни играчи нарастват до над 1 млрд. долара през септември

Над два пъти нарастват чуждестранните инвестиции на облигационните пазари в Азия

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Чуждестранните инвеститори са закупили азиатски държавни и корпоративни облигации за над 1 млрд. долара през септември, което надхвърла над два пъти размера на инвестициите в дълг в местна валута през август, съобщава Ройтерс.

Чуждестранните инвеститори са били привлечени от по-високата доходност и някои признаци на възстановяване на втората по-големина икономика в света.

Азиатските облигации в местна валута регистрират общи входящи потоци в размер на 1,26 млрд. долара в рамките на миналия месец, показват данни от централните банки в региона и асоциациите на облигационните пазари в Индонезия, Малайзия, Тайланд, Южна Корея и Индия.

Размерът на входящите потоци на пазара е по-малък от отчетените през същия месец на 2019 г. 2,13 млрд. долара, но е значително по-голям от регистрираните през август тази година 489 млн. долара.

Азиатските страни постигнаха смесен успех в овладяването на коронавируса и защитата на икономиките си, като чужденците се превърнаха нетни продавачи на азиатски ценни книжа през септември заради опасенията относно новата вълна на инфекции, което ги кара да продадат облигации в региона на стойност 6,5 млрд. долара.

Поради това облигационните пазари в страни като Тайланд и Индия могат да се възползват от ребалансирането на портфейлите, твърдят анализатори.

Чуждестранните инвеститори са закупили тайландски облигации на стойност 807 млн. долара през изминалия месец, най-голямото количество от над година.

Междувременно тези инвеститори са влели 538 млн. долара в индийски облигации през септември, което представлява първите входящи потоци за страната от седем месеца насам.

Малайзийските облигации също се радват на чуждестранен капитал на стойност 132 млн. долара, но инвеститорите извън страната също така са продали индонезийски облигации заради опасения от нов ръст на инфекциите с коронавирус.

Според Кун Го, ръководител на Asia Research, притокът на инвестиции в регионалните облигационни пазари трябва да се възстанови на фона на по-оптимистичните икономически данни.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед: Възстановяването остава умерено, но има някои забавяния