IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новосъздадените работни места в САЩ скочиха 6 пъти за месец

Темпът на повишение на заплатите обаче се забави

17:02 | 05.04.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската икономика е добавила 196 хил. нови работни места през март, отчитайки значителен ръст спрямо предходния месец от близо 6 пъти, съобщава CNBC.

За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за 170 хил. работни места. Последните данни са добър сигнал за пазарите след мрачния февруари, когато новосъздадените работни места бяха едва 33 хил., а икономистите се чудеха дали десетилетната икономическа експанзия е към края си. Безработицата в САЩ се задържа близо до най-ниското си ниво от 49 години - 3,8%, което отговаря на очаквнанията на анализаторите.

Темпът на нарастване на средната почасова надница в САЩ се е забавил до 0,14% на месечна база и до 3,2% на годишна, разминавайки се с очакванията съответно за 0,2% и 3,4%.

Най-много нови работни места са открити в сектора на здравеопазването – 49 хил., следван от професионалните и техническите услуги – с 34 хил. В производствения сектор обаче работните места са намалели с 6 хил.

Данните за февруари бяха ревизирани в посока нагоре от 20 хил. до 33 хил. нови работни места. Така през първите три месеца на годината средно са били създавани по 180 хил. работни места на месец, което е доста под средните нива за 2018 г. от 233 хил.

Общото равнище на заетост се е понижило до 156,7 млн. души

Последният доклад за пазара на труда в САЩ ще възстанови до известна степен доверието в пазара, който изглеждаше нестабилен на фона и на несигурността за икономиката.

Данните от началото на годината за продажбите на дребно и жилищния пазар не изглеждаха никак добре от потребителска гледна точка, въпреки че някои от показателите се подобриха напоследък.

Икономическите условия сега изглеждат по-благоприятни, отколкото в началото на годината. БВП в САЩ нарасна с 2,2% през четвъртото тримесечие, а за цялата година икономиката се разшири с 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
Така е, човек като си го може до го може. Преди две години икономика беше в рецесия. Безработицата беше 10%! Американските корпорации не бяха в топ 100 на света! Но като направиш трудни и тежки реформи и нещата почват да се случват!Хахахап.п Не бързайте да давате оценки за дедо Дони, че има две години още и повечето президенти от републиканската партия оставят страната в по-лошо положение от завареното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
dakl
преди 5 години
Когато фактите говорят... Оказа се че въпреки " пророчествата" политическите и икономически капацитети от двете страни на океана, реформите на Тръмп работят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 5 години
айде всички капацитети, там Рубини, Блумбърг и всички други спецове да кажат, че това е временно, но страшен ужас идва.истината е, че когато има лидер и лидерство, могат да се случат хубави неща. не говоря за Хитлер, Сталин и Путин разбира се. трябва да има и добра идея - работа, а не войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
julian12
преди 5 години
Хахаха! Сънуват, скоро всички ще сънуваме добрите стари времена на растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Императорът
преди 5 години
В САЩ, благодарение на мъдрата политика на великият мъж, явно вече има огромен глад за работна ръка - вижте на картинката - какво са били принудени да наемат предприемачите - това хем нещо уж работи, хем спи и сънува пържени пилешки крилца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още