Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

НСИ отчита леко ускорение на месечната инфлация през септември

По-високите разходи за образование, храни и транспорт подхранват ръста на инфлацията през първия есенен месец на годината

НСИ отчита леко ускорение на месечната инфлация през септември

През първия есенен месец инфлацията в България отчита лек ръст. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През септември месечната инфлация, измерена от Националния статистически институт (НСИ), достига 0,2%. Спрямо миналия септември индексът на потребителските цени достига ниво от 2,1%, а от началото на годината, тоест спрямо декември 2016 година - 1,3 на сто.

Данните показват леко ускорение спрямо август, когато инфлацията беше в рамките на 0,1%

През първия есенен месец инфлацията се подхранва от по-скъпите хранителни продукти и безалкохолни напитки (ръст от 1,2%), както и от увеличените разходи за образование (1,5%) и за транспорт (1%). Със 7% обаче са намалели разходите за култура и развлечение, а  за ресторанти и хотели - с 0,8%, показват още данните на НСИ.

От хранителните продукти най-голямо увеличение имат цените на някои зеленчуци (домати с почти 19% и краставици с 10,6%), както и на млечните продукти. В същото време поевтиняват някои плодове - ябълките са с 12% по-евтини, а гроздето - с почти 11%.

При нехранителните продукти статистиката отчита поскъпване на автомобилните горива - през септември дизелът е с 2,1% по-висока цена, а най-масовият бензин (А 95) - с 1,5%. Цената на газ пропан-бутан се повишава с 6,5 на сто. Очаквано след края на активния летен сезон намаление имат пакетните услуги за почивка и туристически пътувания (с над 15%), а разходите за хотели и ваканционни центрове намаляват с 18,7 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за септември  е 99,8%, тоест месечна дефлация в рамките на  0,2%. Основна причина за намалението са по-ниските цените в групите „Развлечения и култура ” и „Ресторанти и хотели”.
Инфлацията от началото на годината (септември 2017 година спрямо декември 2016 година) е 0,7%, а годишната инфлация е 1,3%.

Средногодишната инфлация за периода октомври 2016 година - септември 2017 година спрямо периода октомври 2015 година - септември 2016 година е 0,6%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени измерва изменението на цените на стоките и услугите, използвани от всички домакинства на територията на страната (включително и чуждестранните).  Различният обхват на двата използвани от НСИ индекса и съответно различната структура на потреблението са причина за различните стойности на двата индекса.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Браво, ето че най-после стигнахме и изпълнихме целта от 2% годишна инфлация. За последната година сме на 2.1% инфлация, което е много добро постижение. Дано скоро да успеем още да преизпълним целите, защо не 4-5% да е инфлацията и да има с какво да се похвалим пред ЕС.

Още от Новини
Еврозоната излезе на търговски излишък от 3,3 млрд. евро през януари