IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът се насочва към най-дългата си губеща серия спрямо еврото от август

Британската валута е напът да запише второ седмично понижение спрямо долара

17:25 | 10.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд се насочва към най-дългата си губеща серия спрямо еврото от август насам заради сигналите, че решението на страната да напусне Европейския съюз започва да се отразява на икономическите показатели, съобщава Bloomberg. Същевременно в самата еврозона перспективите изглежда се подобряват.

Лирата поевтинява вече шести пореден ден спрямо еврото и е напът да запише второ седмично понижение спрямо долара. 

Доклад на Националната статистическа служба от петък показа, че има спадове в промишлеността, строителството и индустриалното производство като цяло през януари. Така изглежда, че наближава краят на периода с по-добри от очакваното данни след референдума през юни 2016 г. Единната валута поскъпва, след като в четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде по-ведра оценка за състоянието на икономиката в региона.

„Издръжливостта на британската икономика се дължи основно на нарастването на потребителския дълг, което не е устойчиво“, коментира Ерик Уайзман, главен икономист в MFS Investment Management. „Аз съм мечи настроен за паунда и мисля, че ще бъде по-слаб след една година. По сходен начин, макар че британската икономика няма да се срине заради Brexit, очаквам процесът да повлияе да влияе на растежа в продължение на години“, допълва той.

Данни от миналата седмица показаха, че ключовият сектор на услугите в Обединеното кралство се е разширил през февруари с най-бавния темп от пет месеца.

Към 17:00 часа българско време един паудн поевтинява с 0,02% до 1,2163 долара, а спрямо еврото записва спад с 0,60% до 0,8745 паунда за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още