Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Подобряването на бизнес климата в Германия носи надежда за икономиката

Настроението сред бизнеса расте за първи път от седем месеца насам

Подобряването на бизнес климата в Германия носи надежда за икономиката

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието сред германските компании неочаквано се подобри през март, осигурявайки проблясък на надежда за най-голямата европейска икономика, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Индексът, измерван от института Ifo, е нараснал до 99,6 пункта, изпреварвайки прогнозите на икономистите за 98,5 пункта. Очакванията на мениджърите също се подобряват. Последните данни помагат да се разсеят част от облаците над германската икономика, която отчете най-сериозното свиване в производствения сектор от над шест години.

Подобряването на бизнес климата в Германия се случва за първи път от седем месеца насам. Повишаването на настроението сред германските фирми предполага, че икономиката на страната започва да търси „дъното“, въпреки че няма надежди за обрат през това тримесечие.

„Индексът Ifo изпраща предварителен сигнал за положителна промяна за германската икономика“, коментира Карстен Бржески, главен икономист в ING Германия. Според него стабилността на вътрешната икономика, ниските лихви и слабото евро работят в подкрепа на икономиката на страната.

Икономиката на еврозоната е силно засегната от растящия търговски протекционизъм и забавянето в Китай, което накара Европейската централна банка да вземе мерки, оставайки лихвите ниски за по-дълго време.

Въпреки че ЕЦБ намали прогнозата си за растежа през март, централните банкери очакват растежа да се възстанови пред втората половина на годината най-вече благодарение на силните местни икономики, намаляващата безработица и увеличаването на заплатите. Именно изброените фактори помагат за смекчаване на влиянието от увеличаващите се глобални несигурности.

Управителят на ЕЦБ Марио Драги заяви пред лидерите на Европейския съюз миналата седмица, че шансовете за рецесия в 19-те страни в региона са все още доста малки въпреки продължаващата слабост и широко разпростиращата се несигурност.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Банките се готвят за още свръхевтино финансиране от ЕЦБ