IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия отново надминаха прогнозите

Търговията на дребно може да отчете силно първо тримесечие на годината

11:40 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Данните за продажбите на дребно в Австралия отново надминаха прогнозите през февруари, когато потребителите се върнаха в кафетата и магазините, отбелязвайки втория най-добър месец за потреблението в историята, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно са нараснали с 1,8% на месечна база през февруари, достигайки 33,1 млрд. австралийски долара (24,76 млрд. щатски долара), показват данните на Австралийската статистическа служба. За сравнение - прогнозите бяха за ръст от 1,0%, докато през януари показателят се е увеличил с 1,6 на сто.

Годишното увеличение се е равнявало на 9,1%. Данните предполагат, че показателят може да отчете силно първо тримесечие на годината.

"Повечето магазини, предлагащи стоки, които не са от първа необходимост, отново отчетоха силен ръст, след като предпазливостта сред потребителите намаля и доведе до повече движение, подобрявайки бизнес условията", каза директорът на статистическото звено в Австралийската статистическа служба Бен Джеймс.

Продажбите в кафенета и ресторанти са нараснали с 9,7% на месечна база, докато универсалните магазини и тези за дрехи са записали ръст от над 11 на сто.

Рекордното поскъпване на петрола обаче вреди на потребителските нагласи. Седмичното проучване на ANZ Bank показа, че вижданията за личните финанси са спаднали до най-лошото си ниво от средата на 2020 г. насам.

Освен това потребителските инфлационни нагласи са достигнали 10-годишен връх - поредното предизвикателство пред Австралийската централна банка, която проучва кога да започне да повишава лихвите.

Според пазарите може да се наложи регулаторът да действа по-агресивно, за да се справи с инфлацията. Очакванията са централната банка да увеличи лихвите с 25 базисни пункта до юни, а след това да предприеме серия от лихвени повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още