IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия се свиха с 2,5% през декември

Анализаторите очакваха ръст от 0,2% за месеца, след като показателят изненадващо нарасна през ноември

10:38 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Германия се свиха с 2,5% през декември

Продажбите на дребно в Германия се свиха с 2,5% на месечна база през декември, показват публикуваните днес данни от немската статистическа служба Destatis, цитирани от WBPOnline.

Анализаторите очакваха ръст от 0,2% за месеца. През ноември продажбите на дребно изненадващо поеха нагоре до ревизираните 0,9%, а обемът на продажбите нарасна с най-много от януари 2013 г. насам. Оборотът в магазините на германските търговци пък от своя страна изненада с понижението си през декември.

Все пак на годишна база продажбите на дребно скочиха с 2,4%. Последните данни, ревизирани в посока надолу, показаха ръст от 1,1%.

По всичко личи, че още е рано да се съди за тенденцията в показателя. Страната бе критикувана за зависимостта си от износа и бе призована да симулира икономическия си растеж чрез вътрешно потребление. Имайки предвид последните данни за продажбите на дребно, напредъкът в тази посока все още не е осезаем.

През януари германската безработица се понижи с повече от очакваното. Тя е 6,8% на сезонно изгладена и 7,3% на неизгладена база.

Същевременно и потребителското доверие в най-голямата икономика в Европа се изкачи до 6-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още