IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Германия е забавила растежа до 0,4% през 2013 г.

Вътрешното търсене е успяло само частично да компенсира свиването на износа и забавянето на външната търговия

10:41 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Германия е забавила растежа до 0,4% през 2013 г.

Икономиката на Германия е забавила растежа си до 0,4% през 2013 г., след като през 2012 г. се разшири с 0,7%, през 2011 г. - с 3,3%, а през 2010 г. - с 4%, сочат данни на федералната статистическа служба на Германия, цитирани от АП.

Оценката е предварителна и не включва данни само за последното тримесечие на 2013 г. Данните за периода октомври-декември ще бъдат публикувани на 14 февруари.

Икономисти и правителството очакваха брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 0,5%. Очакванията са растежът да се ускори през тази година, като прогнозата на правителството е за повишение на БВП от 1,4%.

Германия, за разлика от останалите държави от еврозоната, успя да избегне рецесия, но икономическият растеж се сви значително заради дълговата криза и проблемите на основните търговски партньори на страната. Така през миналата година основен двигател на растежа на най-голямата европейска икономика е било вътрешното търсене.

„Очевидно е, че германската икономика е пострадала заради продължителната рецесия в някои от европейските страни и слабият растеж на световната икономика. Вътрешното търсене може частично да компенсира тези фактори, но ефектът върху икономиката е ограничен“, коментира на пресконференция днес Родерих Егелер, президент на федералната статистическа служба.

Разходите на домакинствата в Германия през 2013 г. са се увеличили с 0,9%, докато разходите на правителството – с 1,1%.

Външната търговия на Германия през миналата година не е била толкова динамична като цяло и продължава да отразява тежката икономическа среда. Германският износ е нараснал с 0,6% на годишна база, а вносът – с 1,3%.

Броят на заетите в Германия е достигнал рекордно високо равнище, като през 2013 г. се е повишил за седма поредна година. Ръстът на заетостта обаче се е забавил до 0,6%, а продуктивността на труда е намаляла с 0,2%, отчита статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още