IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността в САЩ с ръст през второто тримесечие

Трудно е обаче темпото да се ускори без наемането на допълнителна работна сила, смята анализатор

17:39 | 08.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Производителността в САЩ с ръст през второто тримесечие

Производителността в САЩ извън земеделския сектор нарасна повече от очакваното през второто тримесечие, тъй като компаниите разшириха производството, но увеличиха работното време на служителите умерено, сочат данни на американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Производителността се е увеличила с 1,6% на тримесечна база, като данните за предходното тримесечие бяха коригирани в посока надолу до свиване с 0,9% при предварително обявен спад от 0,5%.

Умереното повишение може би е знак, че компаниите трябва да увеличат наемането на служители, за да поддържат производството, заяви Джеръми Лоусън, икономист в нюйоркския филиал на BNP Paribas.

„Темпото на ръст на производителността е относително слабо в момента. Трудно е да бъде ускорен производственият процес без допълнително наемане на работници“, добави той.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 1,3% през второто тримесечие.

От министерството коригираха данните за производителността за миналата година в посока на повишение до ръст от 0,7% при първоначално обявени 0,4%.

Производството е нараснало с 2,0%, а работните часове със само 0,4%, посочват от министерството.

Съобщението му показва също, че разходите за труд са се увеличили с 1,7% през тримесечния период, докато прогнозите на анализаторите бяха з ръст от 0,6%.

Икономисти подчертаха, че данните насочват към умерена инфлация, която едва ли ще разтревожи Федералния резерв на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още