Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените цени в САЩ останаха без промяна през юли

На годишна база обаче се вижда стабилен ръст от 3,3%

Производствените цени в САЩ останаха без промяна през юли

Снимка: Архив Ройтерс

Един от показателите за бизнес цените в САЩ остана без промяна през юли спрямо юни, но все пак се задържа доста над миналогодишните нива, съобщава Wall Street Journal.

Индексът на производствените цени – показател за цените, които компаниите получават за своите стоки и услуги – е останал без промяна на месечна база след ръста от 0,3 предишния месец, съобщи министерството на труда.

Без често волатилните категории на храните и енергията цените са се повишили с 0,1% през юли спрямо предишния месец. Цените без храните, енергията и търговските услуги са се вдигнали с 0,3% миналия месец.

Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха ръст от 0,2% на цените като цяло и от 0,2% и 0,3% съответно за другите два показателя.

Растящите цени на петрола и засиленото търсене от американските потребители и компании са подкрепили увеличението на годишния индекс.

На годишна база цените като цяло са се вдигнали с 3,3% през юли.

Водещият показател за производствените цени измерва сумите, платени от последния потребител на стоката или услугата, сред които са потребителите, други компании и правителството.

Цените на преработените стоки за междинно търсене са се повишили с 6,8% през юли на годишна база, а на непреработените стоки – с 8,2%.

Натрупването на натиск върху производствените цени може да доведе до допълнително ускоряване на потребителските цени, ако компаниите изберат да предадат нататък увеличението.

Министерството на труда ще представи данни за индекса на потребителските цени през юли в петък. Показателят за инфлацията сигнализира укрепване през последните месеци, покачвайки се с 2,9% през юни на годишна база.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германската икономика сега може да се свие с повече отколкото през 2009 г.