IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ се увеличиха два пъти по-силно от очакваното

На годишна база индексът на производствените цени е доближил рекордното равнище от 2010 г.

17:02 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производствените цени в САЩ са отбелязали двойно по-голям ръст от очакваното през януари, като инфлационният натиск все още не е стихнал в началото на 2022 г., съобщи министерството на труда във вторник, цитирано от CNBC.

Данните сочат, че индексът на производствените цени, измерващ цените на крайните стоки и услуги, се е увеличил с 1% на месечна база, докато очакванията според Dow Jones бяха за повишение от 0,5 на сто. Според неизгладените данни за последната година показателят е нараснал до 9,7 на сто, което е близо до рекордно равнище от 2010 г.

Изключвайки цените на храните, енергията и в търговията, индексът е отбелязал ръст от 0,9 на сто на месечна база, което е много над прогнозите за 0,4 на сто. На годишна база повишението е било в размер на 6,9 на сто. Темпът на инфлацията и на тази, която обхваща цените на храните, енергията и в търговията, е бил с 0,1 процентен пункт под рекордното равнище, достигнато през декември 2021 г.

Поскъпването на стоките е надминало покачването на цените на услугите, какъвто е случаят за по-голямата част от пандемията. Стоките са станали с 1,3% по-скъпи, а услугите - с 0,7%.

Представителите на Федералния резерв планират скоро да предприемат действия, за да отвърнат на инфлацията. Очакванията са на следващото си заседание през март централните банкери да увеличат лихвите и да продължат с лихвените повишения през годината.

Цената на енергията се е повишила с 2,5% през януари, а тази на храните – с 1,6%.

Друг доклад във вторник показа, че активността в производството в района на Ню Йорк е отчела слаба промяна през този месец. Индексът на активността е бил на ниво от 3,1 пункта спрямо януарското равнище от -0,7 пункта.

Показателят представлява разликата между фирмите, които отчитат ръст, и тези, които отчитат спад. Проучването за производството Empire State Manufacturing Survey се провежда от Фед в Ню Йорк.

Новите поръчки и наемането на служители са отчели значителен ръст, който обаче е помрачен от спада от общите бизнес условия.

В понеделник данните на централната банка в Ню Йорк показаха изненадващ спад в кратко- и средносрочните очаквания за инфлацията. Едногодишните перспективи са се свили до 5,8% спрямо равнището от 6% от миналия месец, докато тригодишните перспективи са намалели с половин процентен пункт до 3,5%.

И все пак Фед е в готовност да затегне паричната политика след две години на безпрецедентно приспособяване. Почти всички централни банкери очакват лихвено повишение през следващия месец, докато пазарът смята, че има голяма вероятност от увеличение от 1,75 процентни пункта до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още