Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Промишлената активност в еврозоната отбелязва слаб старт за второто тримесечие

Индексът PMI достига ниво от 47,8 пункта през април, като не успява да оправдае очакванията на анализаторите за ръст до 47,9 пункта

Промишлената активност в еврозоната отбелязва слаб старт за второто тримесечие

Снимка: Ройтерс

Икономиката на еврозоната продължава да отслабва и на старта на второто тримесечие, като влошеното представяне на производствената активност оказва влияние и върху сектора на услугите, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), който измерва активността на частния сектор на 19-те страни от еврозоната, неочаквано се понижава през април, опровергавайки очакванията на икономистите за слабо подобряване.

Еврото, което вече понижи стойността си след слабите данни от Германия, продължи негативна тенденция след новината.

По данни на Trading Economics през април показателят PMI за еврозоната достига ниво от 47,8 пункта в сравнение с регистрираните през март 47,5 пункта. Въпреки това данните не успяват да надминат очакванията на анализаторите за ръст до 47,9 пункта.

Производствената активност в еврозоната се свива за трети пореден месец, водена от продължаващия спад в Германия.

Германският производствен сектор остава в губеща позиция, докато този на услугите продължава да подкрепя икономиката. Индексът PMI в сектора на промишлеността достигна 44,1 пункта през април, което се разминава с очакванията на анализаторите за 45 пункта.

Въпреки че най-силната европейска икономика регистрира стабилно представяне при сектора на услугите, а Франция дава сигнали за стабилизиране, общата картина показва, че икономиката на еврозоната отчита своя най-бавен темп на растеж от 2014 г.

Източник: Trading Economics 

Индексът PMI за блока на единната валута отчита ръст в началото на второто тримесечие в размер на малко под 0,2 на сто.

От IHS Markit посочват, че е налице скромен растеж, потиснат от бавното нарастване на глобалното търсене и помрачените икономически настроения.

Тези данни ще бъдат отразени и от Европейската централна банка (ЕЦБ), която се надява ръстът на икономиката да се ускори през втората половина на годината.

Допълнителни сигнали за слабостта на икономиката могат да принудят ЕЦБ да предприеме още мерки за стимулиране на растежа.

Това се отразява и върху дейността на компаниите, които са по-предпазливи по отношения на наемането на нови служители. Ръстът на новонаетите работници е един от най-бавните от 2016 г. насам.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%