IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в Китай нараства неочаквано през декември

Ускорението обаче е само с няколко базисни пункта

14:00 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Промишлената активност в Китай неочаквано се ускорява през декември, но с едва няколко базисни пункта, показват данните от официално проучване в петък, съобщи Ройтерс. Очакванията на анализаторите са в краткосрочен план насрещните ветрове за китайската икономика да се увеличат, което ще притисне представителите на властта да предложат мерки за подкрепа.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките нараства до 50,3 пункта спрямо 50,1 пункта през ноември, показват данните от Националното статистическо бюро на страната. Прогнозите на анализаторите бяха индексът да отбележи лек спад под границата от 50 пункта, която разделя ръста от свиването.

Втората по големина икономика загуби инерция още в началото на лятото, след като се възстанови от пандемичното свиване от 2020 г. Причина е забавянето в промишления сектор, дълговете на имотния пазар, проблемите с въглеродните емисии, както и малките огнища на COVID-19.

Следващата година Китай ще се изправи пред „безпрецедентна“ трудност в стабилизирането на търговията, заяви заместник търговският министър на страната Рен Хонгбин. „Очакваме през януари индексът да спадне до 50 пункта, забавен от по-строгите мерки против замърсяване, с които да се осигури по-чист въздух за предстоящите зимни олимпийски игри. Освен това за забавянето ефект ще окаже свитото търсене – резултат от понижението при имотите и забавящия се темп на растеж на износа“, пишат в своя бележка икономистите от Nomura.

Официалната статистика показва още, че подиндексът на новите поръчки отбелязва леко подобрение през декември, достигайки 49,7 пункта. За сравнение през ноември показателят се равнява на 49,4 пункта.

Нивото на поръчките за нов износ продължават да бележи спад, достигайки 48,1 пункта спрямо 48,5 пункта през миналия месец. Подиндексът на производството продължава да е на положителна територия, макар и да е под нивата от предходния месец – 51,4 пункта спрямо ноемврийските 52 пункта.

„В сравнение с предишните периоди смятаме, че прагът на болка е по-висок, тъй като Пекин постави акцент върху по-дългосрочните цели, отколкото върху краткосрочната стабилност на растежа“, коментират от Nomura. „И все пак, има граница доколко Китай ще позволи на растежа да се забави и тя [границата] може да бъде изпитана сериозно през пролетта на 2022 г.“, казват още експертите от японската компания.

Активността в сектора на услугите достигна 52,7 пункта, като отбелязва по-висок темп на растеж. През предходния месец показателят се е равнявал на 52,3 пункта.

Общият индекс на мениджърите по поръчките е на ниво 52,2 пункта, като остава без промяна на месечна база.

Очакваняита на анализаторите са ръстът на БВП на страната да се забави допълнително през четвъртото тримесечие на 2021 г. след отбелязано повишение от 4,9% в периода юли-септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още