IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от заседанието на АЦБ не поднесе изненади

Комитетът по парична политика остава разединен по отношение на лихвите и продължава да следи данните за пазара на труда

14:15 | 17.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Протоколът от заседанието на АЦБ не поднесе изненади

Протоколът от септемврийското заседание на Комитета по парична политика на Английската централна банка (АЦБ) не поднася изненади, пише WBPOnline.

Двама централни банкери – Мартин Уейл и Иън Маккафърти – отново гласуваха в полза на покачването на основния лихвен процент с 25 базисни пункта. Останалите седем члена, измежду които и гуверньорът Марк Карни, не пожелаха промяна в курса на паричната политика. Банкерите единодушно са решили да оставят и размера на облигационните покупки непроменен.

За мнозина от членовете на Комитета по парична политика стагнацията в еврозоната е бил най-значимият фактор за взетите решения по време на срещата им в началото на септември.

Като цяло аргументите за и против покачването на лихвите остават същите в периода между последните две срещи на банкерите.

За малцина от членовете в момента ниската инфлация е в резултат на поскъпването на лирата от началото на годината. По този въпрос Уейл и Маккафърти смятат, че Комитетът по парична политика отново трябва да гледа настоящите променливи, измежду които бързо намаляващия застой на пазара на труда. Очакванията са, че това ще покачи инфлацията в краткосрочен план.

За по-голямата част от централните банкери все още няма ясни доказателства за повишаване на инфлационните очаквания. Според седмина от членовете налице са индикации – от анкети, проведени сред бизнеса, данните за износа и от жилищния пазар, които предполагат, че покачването на очакванията ще бъде по-бавно към края на годината.

По отношение на съживяването на трудовия пазар централните банкери отбелязват, че „все още е нужно да оценим степента на проявление на този процес цел да прогнозираме растежа на работните заплати, а оттам – и на инфлацията“.

Членовете на Комитета по парична политика са обсъдили и други променливи, с които да измерят състоянието на пазара на труда, като например перспективите пред растежа на работните заплати, несъответствията при номиналните заплати и потенциалното разминаваме между предлагането и търсенето.

Ето защо до края на годината банкерите ще следят внимателно данните за пазара на труда, за да оценят перспективите пред паричната политика в краткосрочен план.

„Работните заплати са липсващата съставка за покачването на лихвите. Това дава възможност на АЦБ да изчака преди да увеличи лихвите. Данните за пазара на труда ще бъдат ключови за оценката на перспективите пред лихвите“, коментира главняит икономист на Berenberg Bank Робърт Ууд.

Днешните данни показаха, че безработицата във Великобритания е спаднала до 6-годишно дъно. Процентът на безработните на Острова отстъпи до 6,2% в периода май-юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още