IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордното презапасяване на заводите във Великобритания е сигнал за сериозен песимизъм

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността спада до четиримесечно дъно през февруари

14:47 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителите във Великобритания засилват подготвовката си за хаотичен Brexit през февруари, като увеличат запасите си от суровини и материали с рекорден темп, съобщава Bloomberg.

Ръстът на запасите се случва в момент, когато оптимизмът на компаниите спада до най-ниската им стойност най-малко от 2012  г. насам. В същото време процентът на намаляване на работни места в сектора достига шестгодишен връх според проучване на агенция IHS Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността спада до четиримесечно дъно през февруари от 52 пункта. Това е второто най-ниско ниво след референдума за Brexit, който се проведе през 2016 г.

Докато перспективите за забавяне се увеличават, то към момента е ясно, че Великобритания трябва да напусне Европейския съюз в края на този месец.

Броят на работните места в сектора на прпомишлеността намалява за пореден месец. Ръстът на новите поръчки се забавя до ниво близко до стагнация на фона на признаците за забавяне в търсенето както на вътрешния, така и на външния пазар.

„Макар производството да се е повишило леко, то това се дължи главно на фирмите, които бързат да приключат с част от поръчките и да натрупат запаси преди излизането на Великобритания от ЕС“, коментират от Markit.

Говерейки пред парламента по-рано тази седмица, управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че фирмите във Великобритания се сблъскват с проблема с недостатъчните складови площи, а усилията им за натрупване на запаси могат да бъдат недостатъчни в случай на Brexit без сделка. През следващата седмица Markit трябва да публикува индекси за мениджърите по поръчките в секторите на строителството и услугите.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още