Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рублата прехвърли 60 за долар

Интервенциите от страна на централната банка не помогнаха на руската валута

Руската рубла отстъпи до нови дъна въпреки многократните интервенции от страна на централната банка с цел запазване на платежоспособността на националната валута.

Рублата се търгува със спад от 3,79 на сто до 60,408 за долар по време на следобедната търговия на Стария континент.

Същевременно руските пари продължават да губят позиции и спрямо еврото, спадайки до 74,670 за единица.

Последните отстъпления на руските пари дойдоха, въпреки че централната банка похарчи почти 6 млрд. долара от резервите си през този месец, за да се забави пропането на валутата.

Банката осъществи интервенции във всеки един ден на миналата седмица, а в четвъртък дори покачи основния си лихвен процент с един процентен пункт до 10,5 на сто.

Обезценяването на рублата обаче продължи и през уикенда, притиснато от спада в цените на петрола и влиянието на западните санкции след анексирането на Крим.

Още по темата

"По време на криза като тази, която Русия изпитва сега, само променящите се очаквания могат да доведат до стабилизиране", посочи пред "Ведомости" икономистът Максим Буев. "Правителството трябва да предложи ясен план за реформи", добави той.

Междувременно "Ведомости" съобщи в понеделник, че правителството планира да намали бюджетните си разходи с 10 на сто през 2015 г.

В началото на декември руският президент Владимир Путин възложи на правителството да гарантира намаляване на бюджетните разходи в периода 2015-2017 г. с не по-малко от 5% на година.

"Възлага се ежегодно намаляване на федералните бюджетни разходи в годините 2015-2017 г. от най-малко 5% в реално изражение, с изключение на разходите за национална отбрана и национална сигурност", посочи тогава правителствен документ.

По-рано Путин подписа "Закон за федералния бюджет за 2015 г. и плановия период 2016-2017 г.". Според пресслужбата на Кремъл основните характеристики на федералния бюджет за 2015 г. се определят от прогнозирания брутен вътрешен продукт в размер на 77 498 млрд. рубли и равнището на инфлация от не повече от 5,5%.

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

5
 
7
 
5
преди 4 години
Няма профилна снимка
Колега Микелис, какво ти писах преди 6 часа:

==========
Ето ти е един фрее съвет рублата ще падне почти без почивка до 61 след това ще има място за корекция - ти сам си мисли какво да правиш. Но като цяло не се захващай с емоции и неща, които на са ти наясно
===========
21
 
5
 
4
Internet до: Ironhorse
преди 4 години
Няма профилна снимка
ти си голям смешник
18
 
9
 
3
Internet до: Ironhorse
преди 4 години
Няма профилна снимка
ти си голям смешник
28
 
8
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
Глупости на търкалета. Днес РЦБ продаде 3 млрд. долора на валутните аукциони, банките нямат никаква нужда от зелени пари.

Курсът се бута нагоре по сегашната система от тарикатчетата от Форекс пазара, повечето от тях дори чужденци, дето работят със заемни средства и с договори за курсови разлики и то накъсо.

Но утре Думата гледа на трето четене закона за Форекс сегмента, следва на едно гласуване в Съвета на федерацията и Путин го разписва.
След което юнаците от Форекс сегмента ще си търсят собствена адитория за да си тласкат курса до 500 000 рубли за долар, нобез заеми ,безчужденци и без късотоооооо
Това е, нотрябва да се търпи до Нова година, щото нали имало демокрация.
11
 
19
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
След внасянето на законопроект за изземване на 50 % от валутните приходи на руски физически и юридически лица,, след заповедта от лятото всички държавни служители да си продадат недвижимото имущество притежавано извън русия, след ограниченията за закупуване на валута в самите банки, следа
СВОБОДНО ПАДАНЕ на курса на рублата спрямо каквото и да било.
Днес има бунтове в москва, срещу закриване на болници и училища, скоро ще има и гладни такива.

Още от Новини
Жилищното строителство и разрешителните за строеж в САЩ намаляват през март