IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на продажбите на дребно в САЩ се забавя през февруари

Стойността на продажбите на дребно в САЩ се е увеличила с 0,3% на месечна база през февруари спрямо януарското повишение от близо 5 на сто

16:43 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на продажбите на дребно в САЩ се е забавил през февруари, след като показателят се повиши през предишния месец. Това предполага, че американците свиват потреблението си в някои категории, докато инфлацията ограничава покупателната им способност, пише Bloomberg.

Стойността на продажбите на дребно в САЩ се е увеличила с 0,3% на месечна база през февруари, показват данните на министерството на търговията, публикувани в сряда. Януарското повишение бе ревизирано в посока нагоре до ръст от 4,9 на сто.

За сравнение - медианните прогнози в анкета на Bloomberg бяха за ръст от 0,4% на месечна база през февруари.

Седем от общо 13 категории в продажбите на дребно са записали повишение през миналия месец.

Ръстовете са водени от 5,3% увеличение в потреблението на бензин. Без тази категория продажбите са се свили с 0,2% през февруари. Данните не са изгладени спрямо инфлацията.

За представителите на Федералния резерв данните на министерство на търговията показват скромна промяна в потребителските навици на фона на рекордната инфлация, която може да влоши показателя през следващите месеци.

Руската инвазия в Украйна изстреля цените на бензина до рекордни равнища и увеличава ценовия натиск чрез поскъпващите суровини.

Въпреки това безработицата в страната е на стабилно ниво от 3,8 на сто.

Предстои по-късно през деня в сряда Федералният резерв на САЩ също да вземе решение за посоката на паричната си политика. Прогнозите са Фед да повиши лихвите с 25 базисни пункта, което ще е първото увеличение от 2018 г. Инвеститорите са в очакване и на прогнозите на банката за лихвите, инфлацията и икономиката.

Представителите на Фед обаче трябва да имат предвид и влиянието върху икономическия растеж, което по-високите цени може да окажат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още