IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат стабилен ръст на потребителските разходи

Индексът на личните потребителски разходи се е повишил с 0,3% през миналия месец, което е най-голямото му увеличение от април насам

21:20 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Потребителските разходи в САЩ са нараснали стабилно през декември, но въпреки това растеж на потреблението е останал умерен. Заедно с намаляващите бизнес инвестиции това вероятно ще доведе до по-бавен темп на икономически растеж през тази година, информира Ройтерс.

Индексът на личните потребителски разходи се е повишил с 0,3% през миналия месец, което е най-голямото му увеличение от април насам. Нарастването на показателя се дължи основно на увеличението в цените на енергийните стоки и услуги с 1,5%, докато цените на хранителните продукти са останали непроменени. Това съобщиха от американското Министерство на търговията в петък.

За 12-те месеца до декември, индексът е нараснал с 1,6%.

От своя страна базовият индекс на личните потребителски разходи, който изключва цените на волатилните продукти, е отчел ръст от 0,2% през декември. Така годишното повишение на индекса възлиза на 1,6% през декември.

Базовият индекс е ключов показател за ръководството на Фед при вземане на решения за паричната политика. Въпреки увеличението си обаче индексът не успява да достигне целта на институцията за ръст от 2%.

Междувременно личните доходи са нараснали с 0,2% през миналия месец след увеличение с 0,4% през ноември. Наблюдава се намаление на доходите при собствениците на ферми с 36,2 милиарда долара, което отразява спада в изплащаните субсидии на земеделските стопани по време на 18-месечната търговска война между САЩ и Китай. Доходите са се увеличили с 4,5% през 2019 г., след като през 2018 г. отчетоха ръст от 5,6%.

Заплатите са се повишили с 0,3% през декември след ръста с 0,4% от предходния месец. От друга страна, спестяванията са спаднали до 1,28 трилиона долара през миналия месец спрямо 1,30 трилиона долара през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още