IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпите горива отново ускориха инфлацията в САЩ

На месечна основа потребителските цени нарастват с 0,3% - най-големият ръст от девет месеца насам

17:08 | 14.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в САЩ се ускорява до 2,5% през октомври основно заради по-високите цени на бензина и течните горива. Данните отговарят на прогнозите на анализатори за ръст спрямо септември, когато темпът на увеличение бе от 2,3%.

На месечна основа потребителските цени нарастват с 0,3% - най-големият ръст от девет месеца насам, като основната причина и тук е по-скъпият бензин. Това е повече от стойностите за септември от 0,1% и също е в унисон с прогнозите на анализаторите, съобщава tradingeconomics.com.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните стоки и енергията, също отбелязва ръст от 0,2% спрямо предходния месец, става ясно от данните. Това на свой ред е най-бързият ръст от три месеца насам. На годишна основа повишението е от 2,1%. Основната инфлация се възприема като по-добър индикатор за съществуващите тенденции, тъй като е защитена от волатилността в цените на енергията.

Инфлацията постепенно набира инерция с помощта на стабилното местно търсене и свития пазар на работна ръка, като в същото време търговската война с Китай също така се очаква да окаже натиск върху цените, посочва Bloomberg.

Инвеститорите очакват през декември Федералният резерв да увеличи за четвърти път тази година лихвените проценти, като прогнозите са за още няколко ръста и през 2019 г.

Октомврийският ръст на основния индекс на потребителските цени е вследствие и на някои други увеличения през септември. Колите втора употреба поскъпват с 2,6% - най-големият им ценови ръст от 2009 г. насам, след като преди това отчетоха най-значителното си понижение от 15 години насам.

В същото време новите автомобили поевтиняват с 0,2% спрямо предходния месец – най-много от април насам. Цените в секторите на комуникациите, развлеченията и личната грижа също намаляват. В същото време жилищният сектор отчита макар и относително бавен ръст на цените с 0,2%, а при дрехите повишението е от 0,1%.

Според последните данни годишната инфлация за тримесечието нараства с 1,6%, което е най-бавният ѝ темп от над три години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още