IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След победата на Тръмп отново се заговори за паритет между еврото и долара

Очакванията за паритет тази година на практика изчезнаха, след като Фед отложи повишението на лихвените проценти

15:00 | 20.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първоначалният шок след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ вдъхна нов живот на твърденията, че пазарите ще станат свидетели на паритет между еврото и долара за пръв път от 2002 г., пише Bloomberg.

Според трейдърите има 45% вероятност единната валута да падне под 1 долар до края на 2017 г. В рамките на една седмица тези шансове нараснаха двойно, сочат данните на Bloomberg. Обещанията на Тръмп да увеличи разходите и да намали данъците в САЩ водят до спекулации, че икономическият ръст ще се ускори, което от своя страна да накара Федералния резерв да повишава лихвите по-бързо. Именно тези нагласи пратиха в понедленик долара на най-високото му ниво от февруари насам, а пък еврото поевтиня до около 1,07 долара, което е най-ниското му ниво тази година.

За Deutsche Bank, която е четвъртият по големина валутен трейдър в света, резултатите от изборите в САЩ са достатъчни, за да извадят еврото от тесните граници, в които се търгуваше през последните месеци и да падне под 1 долара през 2017 г. Очакванията за паритет тази година на практика изчезнаха, след като Фед отложи повишението на лихвените проценти и въпреки че Европейската централна банка поддържаше безпрецедентната си програма за стимули.

Според Джордж Саравелос, стретег в Deutsche Bank в Лондон, разнопосочната парична политика отново е на дневен ред. „Победата на Тръмп промени нещата“, пише той в доклад от 13 ноември. 

Саравелос очаква еврото да поевтинее до 1,05 долара до края на тази година и до 95 цента до края на 2017 г.

Консенсусът на Wall Street обаче е за по-силно евро. Според проучване на Bloomberg единната валута ще поскъпне до 1,11 евро до края на 2017 г.

Силният долар през последните дни е в противоречие с очакванията, че евентуална победа на Доналд Тръмп би предизвикала волатилност на пазарите, а оттук и забавяне в повишенията на лихвите от страна на Фед. Вместо това фокусът се обърна към потенциала за икономически стимули. Обещанията на Тръмп включват разходи между 500 млрд. и 1 трилион долара в рамките на 10 години за пътища, мостове и летища.

Според трейдърите вероятността Фед да затегне паричната политика през декември е 92 на сто. На 7 ноември шансовете бяха около 80%.

Deutsche Bank очаква доларът да е сред валутите с най-висока доходност от страните в Г-10, ако Фед повиши лихвите през декември. Спредът между доходностите по 10-годишните облигации в САЩ и Германия е най-голям от поне 1990 г.

„Виждаме паритет някъде през първото тримесечие на 2017 г.“, казва Енрике Диас-Алварес от нюйоркския инвестиционен посредник Ebury.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Божа работа са тия паритети. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
До 7 -човека чук Важни са фактите пич Наистина сгреших думата Точната дума е НЕГРАМОТНИЦИ Толкова много неграмотни коментатори и анализатори в Ивестор че се чудя какво правя там Май приключих с безплатните съвети Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"...идийотите" сте ти и оня *** "Tyrista" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
aaaaaaaaa и още нещо до колкото знам от светоната конспирация еврото е замислено като трета резервна валута след долара и иената праст в целия този план имат масоните или
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
е ее lyusien не се вживяваи много в ролята на оракул ку4ето ска4а според тоягата а в слу4аят ку4ето е Е С а С А Щ са тоягата и кво правим тогава сопата решава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Tyrista
преди 7 години
parity ahead!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Според мен тенденцията е еврото да изчезне като валута поне за известно време. Чисто политически сме свидетели на неспособността на центъра на Европа да удържи центробежните сили и не знам но по скоро се наблюдава умението му да ги катализира и увеличава. Не знам какво си мислят тези от чиито решения зависи процеса и съмненията ми са че това е умишлено. Така си мисля защото много от проблемите имат светкавични и бързи решения а те остават и постоянно са реанимирани. Полагат се грижи в тази посока много по вероятно. Т.е. еврото губи и то губи напълно като краен резултат и не мисля че това е обратимо и ще си изчезне..само въпрос на време е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
scott33
преди 7 години
състезание между ес и сащ?Се едно да заложиш на Картаген, малко след ерата на Ханибал и със римски окупаторски войски вътре.И да твърдиш, че Картаген би могъл да спичели икономическото "състезание" с РИм. Така е устроен светъ, че винаги пичели този с най-гоуемата сопа. Щот има пълен арсенал за въздуйствие. Страх, шантаж, изнудване, подкупи + убийства на противници. Съгъ позна ли кой ши спичели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
lyusien
преди 7 години
Какво очакват Та долара и еврото са вече в паритет 1.05 .= . 1 си е вече паритет На пазара на валута се обменят близо 2 трилиона на ден и курса евро -долар се движи нагоре и надолу но 5 % разлика си е вече паритет Преди две години написах в Инвестор че скоро 1 долар ще е равен на 1 евро ще е равен на 1 ш ф ще е равен на 100 йени и много скоро на един британски паунд и тогава истинското състезание между отделните икономически зони ще започне с пълна сила И тогава ще спечели този които има по голям пазар и по висока производителност на труда Според мен ще бъде Европа но състезанието между Е С и С А Щ ще бъде жестоко -икономическото състезание Когато написах това много идийоти от форума на Инвестор и финансови анализатори ми се смяха и подиграваха Сега това се случи Майната им на идийотите Те никога не свършват Важни са фактите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още