Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турция облекчава допълнително мерките спрямо банките, за да стабилизира лирата

Банковият регулатор понижи изискванията си за съотношение на активите за търговските банки до 95% и за ислямските кредитори до 75 на сто

Турция облекчава допълнително мерките спрямо банките, за да стабилизира лирата

Снимка: Bloomberg L.P.

Банковият регулатор в Турция, известен като BDDK, заяви, че формулата му за съотношението на активите, която принуждава банките да отпускат повече заеми, ще бъде намалена с 5 процентни пункта до 95% за търговските кредитори и до 75% за ислямските кредитори. Регулаторът също така прецизира някои правила за изчисляване на съотношението и позволи на банките да използват средни нива на валутния курс за предходния месец, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Турция разхлабва политиките, предназначени да защитят икономиката от коронавирусната пандемия, която отприщи кредитния бум. Последното решение последва катаклизъм на финансовите пазари през миналата седмица, който изпрати турската лира до рекордно ниско ниво спрямо долара. Разпродажбата показва малко признаци за затихване, като турската валута регистрира най-големия си  спад в световен мащаб в понеделник.

Изискването за съотношение на активите беше въведено по-рано тази година, за да подтикне финансовите институции да активизират кредитирането, закупуването на държавни облигации и извършването на суап операции с централната банка. Търговските кредитори поискаха регулатора да облекчи правилото по време на среща през миналата седмица.

Мащабът на промяната е сравнително малък, но ще помогне на банките, които са малко под границата при съотношението на активите, смята Еврен Кирикоглу, независим пазарен стратег, базиран в Истанбул.

Дори промяната да не е голяма, ходът е поразителен, тъй като сигнализира за „връщане към нормалното“, изтъква той.

Банките вече започнаха да повишават лихвите по кредитите и депозитите, намалиха падежите по ипотечните кредити и отмениха гратисния период за жилищата втора употреба. Данните на централната банка показват, че ръстът на заемите през последните 13 седмици се забавя до около 35%, след като през май достигна 50%, най-бързия си темп от поне 2008 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август