IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка подкрепя лирата след рекордния спад

Според анализатори обаче интервенцията има по-скоро символичен характер и е с ограничено действие

14:38 | 14.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турската централна банка подкрепя лирата след рекордния спад

Турската централна банка се противопоставя на катастрофалния срив на местната валута.

След като след провала на коалиционните преговори в четвъртък турската лира достигна рекордно ниски нива, централната банка интервенира.

Тя свали лихвата по едноседмичните депозити в долари от 3% до 2,75%, увеличи леко таксата за валутните резерви и леко ограничи ликвидността, предава Ройтерс.

Анализатори обаче оценяват намесата като по-скоро „символична“ и с ограничено действие.

В четвъртък турската лира се смъкна до ново историческо дъно, а акциите и облигациите поевтиняха, след като страната се насочва към вторите за тази година парламентарни избори след провала на преговорите за сформиране на коалиция между двете най-големи политически партии.

Политическата задънена улица след изборите, провели се през юни, подкопа доверието на инвеститорите спрямо 800-милиардната икономика в момент, в който президентът Реджеп Таийп Ердоган се опитва да се справи с растящите рискове пред сигурността по южната граница на Турция.

Позовавайки се на анонимни източници от управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозиционната Народнодемократична партия, изданието Haberturk информира, че Турция ще проведе нов вот в близките три месеца.

В четвъртък турските пари се обезцениха с 1,8% до 2,8281 за един долар, с което спадът от началото на годината се увеличи до около 18%. Към 14:38 часа българско време лирата губи 0,43% спрямо долара до 2,8326 лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още