IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит и инфлацията в еврозоната се увеличават

Германия и Ирландия са с най-голям търговски излишък, докато Великобритания, Франция и Испания са с най-големи отрицателни търговски салда

13:07 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит и инфлацията в еврозоната се увеличават

Износът на 16-те държави от еврозоната се е увеличил с 1% на месечна база през август до 132,1 млрд. евро, но заради още по-голямото повишение на вноса общият им търговски дефицит се разраства.

Отрицателното търговско салдо възлиза на 1,4 млрд. евро в сравнение с дефицит от 0,2 млрд. евро през юли, показаха днешните данни на Евростат, които са коригирани със сезонните колебания.

Стойността на вноса в същото време нараства с 1,8% на месечна база през август до 133,4 млрд. евро.

Данните показаха още, че най-осезаемо през първите седем месеца на годината се е увеличил вносът от Русия (с 43% на годишна база), Китай и Индия (с по 25% на годишна база). За същия период най-бързо нараства износът на еврозоната за Бразилия (57%), Китай (41%) и Турция (48%).

Сред страните от Европейския съюз най-големи търговски излишъци за периода от януари до юли имат Германия (87,7 млрд. евро), Ирландия (24,7 млрд. евро) и Холандия (22,1 млрд. евро).

На другия полюс застава Великобритания с търговски дефицит от 63,6 млрд. евро, натрупан през първите седем месеца от годината. Тя е последвана от Франция (-33,6 млрд. евро), Испания (-30,2 млрд. евро) и Гърция (-14,4 млрд. евро).

Отделни данни на Евростат показаха, че годишната инфлация в еврозоната се е ускорила до 1,8% през септември в сравнение с 1,6% през август. В сравнение с август цените са се повишили с 0,2 на сто.

Данните съвпаднаха с предварителните оценки на Евростат и с очакванията на пазарните анализатори. Преди една година в еврозоната бе отчетена годишна дефлация от 0,3%.

Целта на Европейската централна банка е да поддържа ценовата стабилност във валутния блок чрез годишна инфлация близо до, но под 2%.

Най-ниска през септември е годишната инфлация в Ирландия (-1%), Латвия (0,3%) и Словакия (1,1%).

Румъния, Гърция и Естония са страните с най-висока инфлация от съответно 7,7%, 5,7% и 3,8%.

Най-много за последните 12 месеца са поскъпнали транспортните услуги, алкохолните напитки, тютюна и наемите.

Курсът на еврото срещу долара остава почти без промяна днес, като към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4088 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още