IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ е намалял с 15% през януари

Доставките на американски стоки за Китай са спаднали до най-ниското равнище от над осем години

16:10 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ е намалял с близо 15 процента през януари заради свиването на вноса и увеличаването на износа, предаде Асошиейтед прес. Доставките на американски стоки за Китай са спаднали до най-ниското равнище от над осем години, докато двете най-големи световни икономики остават в състояние на търговска война.

Министерството на търговията съобщи днес, че дефицитът в търговията на САЩ със стоки и услуги се е понижил с 14,6 процента до 51,1 млрд. долара през януари спрямо 59,9 млрд. долара през декември. Износът се е увеличил с 0,9 на сто до 207,3 млрд. долара, а вносът е намалял с 2,6 процента до 258,5 млрд. долара.

Дефицитът в търговията с Китай се е свил с 6,4 процента до 34,5 млрд. долара. Стойността на американските стоки, изнесени за Китай, е намаляла с 22,3 процента до 7,1 млрд. долара - най-ниското равнище от септември 2010 година.

Китайският внос в САЩ е бил с 9,6 процента по-малко или 41,6 млрд. долара.

Администрацията на Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара, а Пекин отвърна с мита върху американски внос за 110 млрд. долара.

Американски и китайски представители ще се срещнат утре, 28 март, във Вашингтон в опит да постигнат напредък в преговорите за разрешаване на търговските противоречия.

По-рано Китай обеща да купува повече американска соя като жест на добра воля. През януари износът на американска соя като цяло е скочил до 1,2 млрд. долара спрямо 299 млн. долара през декември.

САЩ отчитат също рязко увеличаване на износа на автомобили, камиони и автомобилни части през януари.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още