IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария понижи основната лихва до ново рекордно ниско ниво

Централната банка на страната подобри прогнозата си за икономическия растеж за 2013 и 2014 г., предвиждайки и по-ниска инфлация през тази година

21:32 | 25.06.13 г.
Унгария понижи основната лихва до ново рекордно ниско ниво

Унгарската централна банка понижи основния си лихвен процент до ново рекордно ниско ниво и обеща „повишена предпазливост“, съобщи Bloomberg. Основната лихва бе понижена с 0,25 процентни пункта за единадесети пореден месец, достигайки 4,25%, оправдавайки очакванията на анализаторите.

„Доколкото перспективите за инфлацията и реалната икономика позволяват, основната лихва може да бъде понижена още“, се посочва в съобщение на банката, публикувано след обявяването на решението на официалния ѝ уебсайт. „Препоръчителна е обаче повишена предпазливост във волатилната и бързо променяща се световна обстановка“, се добавя в него.

Изявлението на финансовата институция е с предимно с насочена към разхлабване фразеология, като се има предвид рисковете за растежа в Западна Европа, макар че признанието за променящата се обстановка може да ограничи пространството в цикъла с улеснения, отбелязва в свое електронно писмо Луиш Коща, стратег за развиващите се пазари в лондонския филиал на Citigroup Inc.

„Като цяло продължавам да смятам, че при липсата на масивна разпродажба на форинти централната банка ще се опита да понижи лихвите още няколко пъти, преди да обяви прекъсване“, добавя той.

Според съобщението на унгарската централна банка световните финансови пазари са станали „по-уязвими“, а „забележимото влошаване на финансовата обстановка може да ограничи пространството, в което монетарната политика може да маневрира“.

Днес финансовата институция понижи и прогнозата си за инфлацията до 2,1% за 2013 г. от 2,6%, очаквани през март, а повиши предвиждането си за икономическия растеж до 0,6% от досегашните 0,5%. За 2014 г. очакванията са за ускоряване на инфлацията до 3,2% и разширяване на брутния вътрешен продукт с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още