IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария оряза основната лихва до ново рекордно дъно

Действията на централната банка обаче не успяват да доведат до обрат в тенденцията за затягане на кредитирането от страна на търговските банки

19:09 | 28.05.13 г.
Унгария оряза основната лихва до ново рекордно дъно

Унгарската централна банка понижи основната лихва до 4,5% и даде знак, че може да свали още рекордно ниското ѝ ниво, след като инфлацията в страната се забави до 38-годишно дъно от 1,7% през април, а задлъжнялата икономика започна да показва признаци на съживяване, съобщи Ройтерс.

10-тото поредно намаляване с четвърт процентен пункт за последните 10 месеца бе очаквано от анализаторите, но индикаторите до момента сочат, че понижаването на лихвения процент с 2,5 процентни пункта от август миналата година досега не успява да доведе до обрат в банкововото кредитиране.

Монетарният съвет, който определя нивото на основната лихва, обяви, че е възможно допълнително разхлабване на политиката. „Съветът ще обмисли по-нататъшно понижаване на лихвения процент в средносрочна перспектива, тъй като инфлацията остава в унисон с целта на банката от 3%, а подобрението в доверието на финансовите пазари е устойчиво“, се посочва в неговото съобщение. Оттам обаче добавят, че предпазливият подход е напълно оправдан.

За да ускори въздействието от понижаването на основния лихвен процент, новият управител на унгарската централна банка Дьорд Матолчи представи план на стойност 2,1 млрд. долара, който трябва да подпомогне малките фирми в достъпа им до по-евтино финансиране, а премиерът Виктор Орбан обеща, че в подкрепа на икономиката са предвидени и още мерки. За момента експертите смятат, че основната лихва може да бъде понижена до 3,75-4%.

През миналата година инвеститорите, търсещи висока възвращаемост, изкупиха унгарски активи, позволявайки на банката да се присъедини към световната тенденция на монетарно разхлабване въпреки опасенията на пазара за политиката на най-висок данък върху банките в Европейския съюз. Страната успя да свие и бюджетния си дефицит.

„Унгария внезапно се преобрази от звяра в красавицата на Централна и Източна Европа“, заяви Аурелия Аугулите, анализатор в Nordea. По думите ѝ бюджетните корекции, програмата за кредитиране и понижаването на разходите за застраховка срещу фалит по унгарския дълг са осигурили на банката пространство за постепенно понижаване на лихвата.

След публикуването на информацията унгарският форинт поскъпна до 5-месечен връх спрямо еврото.

Инфлацията в страната през април се забави заради понижаването на цените на публичните компании за комунални услуги и по-слабото търсене от страна на домакинствата, които се мъчат с изплащането на теглените преди началото на финансовата криза от 2008 г. заеми в швейцарски франкове и евро.

През първото тримесечие на годината унгарската икономика се разшири с 0,7% на тримесечна база, надхвърляйки предварителните очаквания на анализаторите и изпреварвайки част от партньорите си в Централна Европа.

Търговските банки, пострадали тежко от високите данъци и значителните загуби по отпуснатите кредити в страната, все още затягат кредитирането. В свой доклад от миналата седмица от централната банка обявиха, че кредитирането на компаниите може да продължи да се свива през следващите 2 години въпреки значителното понижаване на основния лихвен процент.

„Традиционната политика на лихвените проценти не е достатъчна, за да обърне тенденциите при кредитирането“, подчертават от Монетарния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още