Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ускоряването на инфлацията в САЩ се оказа под очакванията

Това поставя под съмнение посланието на Федералния резерв към пазарите, че приглушената инфлация е временно явление

Ускоряването на инфлацията в САЩ се оказа под очакванията

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ се ускори, но с по-малко от очакваното през април заради по-ниските разходи за употребявани автомобили и облекло, съобщава Bloomberg. Това поставя под съмнение посланието, което изпрати на пазарите Федералният резерв, че приглушената инфлация е временно явление. 

Основният индекс на потребителките цени, който изключва волатилните храни и енергия, се е повишил с едва 0,1% през април спрямо предходния месец, разминавайки се с очакванията за ръст с 0,2%.  На годишна база инфлацията е останала без промяна на ниво от 2,1% през април. По-широкият индекс на потребителските цени е нараснал с 0,3% на месечна база и с 2% на годишна, като и двете стойности са под консенсусната прогноза.

Още по темата

Последните данни показват, че устойчивото ускоряване на инфлацията може и да не се се случи още известно време въпреки най-ниската безработица за последните 49 години и непрекъснатото нарастване на заплатите. Цените обаче биха могли да бъдат тласнати в посока нагоре през следващите месеци, след като президентът Доналд Тръмп увеличи митата върху китайските стоки.

Цените на енергията са скочили с 2,9% през април спрямо предходния месец, след като бензинът поскъпна с 5,7%. Разходите за храна обаче са намалели с 0,1%, докато за медицински грици са се увеличили с 0,3%.

В същото време цените на облеклото са спаднали рязко за втори месец подред през април – с 0,8% след понижение от 1,9% през март, което беше и най-голямото от 1949 г.  насам. 

Цените на употребяваните автомобили са регистрирали спад за трети месец подред – с 1,3% (най-много от септември миналата година).

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл изказа наскоро предположение, че твърде ниската инфлация е временно явление, което се движи от преходни фактори.

Тръмп обаче оказва натиск върху Фед да намали лихвените проценти, за да бъде подкрепена икономиката на фона на приглушената инфлация.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Статуквото в Анкара призовава за „нов и справедлив“ валутен режим