Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ускоряващата се инфлация в САЩ принуди потребителите да намалят разходите

Големият спад в продажбите на дребно в страната изненада пазара

Ускоряващата се инфлация в САЩ принуди потребителите да намалят разходите

Снимка: David 'Dee' Delgado/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са намалели с повече от очакваното през декември, докато покачващите се цени принудиха потребителите да намалят разходите си, съобщи министерството на търговията, цитирано от CNBC.

Продажбите на дребно са намалели с 1,9% през декември на месечна база. Това е значително влошаване спрямо прогнозите на Dow Jones за 0,1% спад.

Още по темата

Изключвайки автомобилите, продажбите са намалели с 2,3 на сто, което отново е над очакванията на пазара за 0,3% ръст.

В допълнение към данните, ръстът на показателя през ноември бе ревизиран в посока надолу – от 0,3% до 0,2% увеличение.

Като се има предвид, че данните не са изгладени спрямо инфлацията, те показват забавен финал на иначе силната 2021 г., в която продажбите в САЩ нараснаха с 16,9 на сто спрямо пандемичната 2020 г.

В сряда официалната статистика показа, че индексът на потребителските цени е нараснал със 7% на годишна база през декември. Темпът на ускоряване на инфлацията е най-бързият от юни 1982 г. насам, доближавайки 40-годишен връх.

Най-голям спад като дял от общите разходи е отчетен в онлайн продажбите – електронните магазини са отчели понижение от 8,7 на сто на месечна база през декември. Продажбите за обзавеждане на дома и за мебели са се свили с 5,5%, докато магазините за спортни стоки, музика и книги са отчели спад от 4,3% на продажбите.

Нарастващият брой на новозаразените с омикрон варианта на коронавируса навреди на различните показатели, докато потребителската активност се сви.

Още по темата

Ресторантите и баровете, които записаха 41,3% годишен ръст през 2021 г., отчетоха спад от 0,8% на месечна база. Бензиностанциите са втори с годишен ръст за 2021 г. от 41%, но с месечен спад от 0,7 на сто.

Единствено в две категории е налице увеличение. Това са продажбите на дребно в различни магазини, които са се увеличили с 1,8%, и магазините за строителни материали и градинските центрове, където повишението за месеца е било 0,9%.

Друг доклад на министерството на труда, публикуван в петък, показа, че цената на вноса е намаляла с 0,2% на месечна база, докато очакванията бяха за 0,2% ръст. Това е първото понижение от август 2021 г. Резултатът дава известни надежди, че ускоряващата се инфлация може да се забавя.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното