IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутната война на Египет

Малко незабелязано Египет също се присъедини към световния поход на поевтиняване на валутите с цел стимулиране на износа

16:25 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато инвеститорите се фокусират върху отслабващите валути - от руската рубла до бразилския реал, Египет започна своя собствена валутна война, предава Bloomberg.

Страната отслаби паунда си повече от всяка друга валута в Близкия изток тази година, след като Централната банка на страната изостави обвързаността спрямо долара.

Девалвацията показва как са се променили икономическите приоритети. В продължение на десетилетия най-голямата арабска държава управляваше валутата си, така че да избегне обезценяването на паунда, което би довело до повишаване на вноса на стоки като хляб и гориво. Валутата се задържа на ниво от 7,15 паунда за 1 долар в продължение на седем месеца, след като Абдел-Фатах ел-Сиси стана президент през юни 2014 г.

Голямата цел сега е страната да остане конкурентна по отношение на износа в Европа, която е най-големият пазар на Египет и в която еврото също поевтинява.

Централната банка на Египет позволи на паунда да поевтинее с 6,3% през трите седмици до 2 февруари, което е най-големият спад сред 19-те валути от Близкия изток и Северна Африка, които Bloomberg следи. Обменният курс доближи 22-месечно дъно от 7,982 за долар на черния пазар, което е с 4,4% по-малко от официалния курс, показа анкета сред седмина продавачи на валута, до които се допита Bloomberg.

Египет иска да обърне тенденцията спрямо еврото и да премахне черния пазар на долари, заяви гуверньорът на централната банка Хишам Рамез в интервю за агенцията от 22 януари.

Незаконната търговия с валута процъфтяваше от 2012 г. насам, след като политическата нестабилност и насилието прогониха чуждестранните инвеститори и туристите. Това доведе до сериозен недостиг на долари. Разликата между официалния и неофициалния курс бе свалена наполовина от 9,4% до 4,4% към 13 януари, показа проучване на Bloomberg.

Обезценяването на валутата ще продължи, смятат анализаторите на Barclays Capital and Capital Economics. От компанията очакват допълнително 8% поевтиняване до 8,25 паунда за долар до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още