IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временното намаляване на ДДС избута цените в Германия до близо 30-годишен връх

Индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 5,3% през декември поради поскъпналите енергийни продукти и базисни ефекти от 2020 г.

14:19 | 19.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Потребителските цени в Германия нарастват с най-бързия си темп от близо 30 години насам. Средногодишното увеличение е било 3,1% през 2021 г. спрямо предходната година, показват публикуваните в сряда данни на Федералната статистическа служба (Destatis). Основна причина за това е бързото покачване на цените във втората половина на годината.

През декември миналата година индексът на потребителските цени е нараснал с 5,3% на годишна база.

Последният път, когато е отчетен толкова силен ръст, е бил преди близо 30 години – през 1993 г., когато увеличението е било 4,5 на сто.

Ускорилата се инфлация се дължи на няколко причини, основно на бързото покачване на цените през втората половина на 2021 г. „Има различни причини за развитието при цените през 2021 г., които включват и базисни ефекти, предизвикани от ниските цени през 2020 г. Особено временното намаление на ДДС през втората половина на 2020 г. и резкият спад в цената на продуктите от минерални масла, които допринесоха за покачване на сегашното инфлационно равнище“, каза президентът на Destatis д-р Георг Тил.

 

 
Column Chart
Infogram

„В допълнение към базисните ефекти от по-рано, има все повече и повече ефекти, свързани с пандемията, като например проблемите с доставките и пазарните покачвания по време на възходящите икономически фази. Те [проблемите, свързани с пандемията] са отчасти отразени в индекса на потребителските цени“, допълни Тил.

Енергийните продукти са поскъпнали с 18,3% през декември на годишна база, а цената им се е увеличила с 10,4% през 2021 г. на годишна база. За сравнение – през 2020 г. цената е намаляла с 4,8 на сто. През миналата година потребителите е трябвало да плащат повече за горива за отопление (41,8% ръст в цената) и за моторни горива (22,6% ръст в цената). Природният газ и електроенергията също са поскъпнали със съответно 4,7% и 1,4%.

Данните на базирания във Висбаден статистически институт показват още, че инфлацията при храните е достигнала 3,2% спрямо 2020 г. Причина е базисният ефект от намалената ДДС ставка. Цените на всички групи от хранителни стоки са нараснали през миналата година, най-вече при ядливите мазнини и масла (5,3% ръст) и при зеленчуците (3,9% ръст).

Средногодишното покачване на цената на всички стоки е достигнало 4,3%. При нетрайните потребителски стоки инфлацията се е ускорила до 5,4%, докато при трайните – до 2,4%. Услугите са поскъпнали с 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още