IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Фед се поражда дебатът кога да приключи политиката за намаление на лихвите

Според протокола на Федералната комисия по отворените пазари някои банкери са подчертали необходимостта от яснота за това кога цикълът на коригиране в лихвените нива ще приключи

22:46 | 09.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководството на Федералния резерв официално е започнало да обсъжда докъде трябва да се простира кампанията на централната банка за намаляване на лихвените проценти, въпреки че банкерите вече се споразумяха да облекчават политиката си при наличие на риск за икономиката на САЩ.

В протокола от срещата на Федералната комисия по отворените пазари на 17-18 септември се посочва, че е установено увеличаване на риска от влошаване на икономическите прогнози. Това важи най-вече за факторите, произтичащи от търговската политика и условията в чужбина, се казва в текста, цитиран от Bloomberg.

Обсъждайки бъдещите политики, някои от членовете на комисията предлагат изявлението й след двудневната среща да отразява ограниченията на политиката за облекчаване на лихвите – която гуверньорът Джером Пауъл определи през юли като „корекция в средата на цикъла“.

Някои от банкерите са предложили изявлението да дава повече яснота за това кога цикълът на коригиране в лихвените нива ще приключи.

Протоколът също така показва, че на някои членове не им допада разликата между пазарните очаквания за облекчаване на политиката и прогнозите за подходящи действия.

По време на срещата си през септември Фед понижи с четвърт процентен пункт основния лихвен процент за втори път тази година. Пауъл тогава посочи, че мярката дава гаранции срещу рисковете, заплашващи икономическите прогнози.

Според публикуваните след срещата данни петима от членовете на комисията смятат намаляването на лихвите за грешка, петима са съгласни със свиването, като го намират за достатъчно за годината, а седмина биха предпочели ново облекчаване на политиката до декември.

Протоколът също така отрази запазените притеснения за забавянето на глобалния икономически растеж и несигурността около търговските спорове на администрацията във Вашингтон. Банкерите показват нарастващите си притеснения, свързани с подобни рискове, както и с геополитически заплахи. Според тях несигурността, водеща от тези фактори, ще продължи да се отразява на разходите за инвестиции на бизнеса.

Банкерите също така са се обединили около заключението, че потребителските разходи нарастват със силен темп, като отделяните от домакинствата средства по всяка вероятност ще запазят нивото си. Някои от тях дори посочват, че имотният сектор започва да се възстановява с намаляването на лихвите по ипотеките.

В изказване от вторник гуверньорът на Фед Джером Пауъл не даде категоричен знак за ново намаление на лихвите. Той описа прогнозата за икономиката на САЩ като „благоприятна“, но заплашена от рискове относно търговията и забавянето на глобалния растеж.

„Следващата среща на Федералната комисия по отворените пазари е след няколко седмици и ние внимателно ще наблюдаваме пристигащата информация“, заяви той в изказване от Денвър. „Ще действаме възможно най-уместно, за да подкрепим продължаващия растеж, силния пазар на труда и придвижването на инфлацията към нашата съразмерна цел от 2%“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Същественият проблем не е какви да са лихвите. Същественият проблем е, че Федералният резерв (Фед) ползва неправилен модел за емитиране на долара. При наличната банкова грешка, Фед чрез административно занижена основна лихва отлагат началото на локални и национална кризи. Тази политика се съчетава с въвеждане на отрицателни лихвени равнища. Тези подходи подсигуряват възникване на бъдещи завишени щети.Вариантите за Фед са:1. При запазване на банковата грешка: Фед ползва неправилен модел за емитиране на долара е с нарастващи щети, проблеми и катастрофална криза.САЩ са жертва на грешка на Фед.2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка правилно емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още