IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Кристин Лагард растежът в еврозоната остава слаб

Въпреки това тя не даде сигнал за готвени нови стимули

18:35 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Новата ръководителка на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че растежът в еврозоната остава слаб, но не даде знак, че обмисля нови стимули, изтъквайки, че мерките, задействани от нейния предшественик Марио Драги, подкрепят икономиката, предаде Асошиейтед прес. 

Лагард каза това на първото си изслушване пред Европейския парламент днес. Тя отбеляза, че производствените компании са най-тежко засегнати от вялата и несигурна световна икономика, което намалява търсенето на стоки от еврозоната. В същото време според нея компаниите за услуги подпомагат растежа и заетостта.

В същото време потреблението е по-скоро добро, тъй като ситуацията на трудовия пазар е продължила да се подобрява, насърчавайки потребителите да останат оптимисти и да продължат да харчат, подчерта Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Лагард оглави ЕЦБ на 1 ноември, след като през септември банката реши да намали лихвите и да изкупува облигации.

Икономическият растеж в еврозоната ще остане слаб, не повече от 0,2 процента за тримесечието, което е свързано със забавянето на темпа на растеж на световната икономика, посочи Кристин Лагард, цитирана от ТАСС. Според нея инфлацията в еврозоната ще остане на исторически ниско равнище от под 1 процент годишно.

ЕЦБ проучва възможностите и рисковете от пускането на официална европейска цифрова валута, което да бъде за доброто на всички в еврозоната и да позволи да се засилят позициите на еврото в света, подчерта ръководителката на финансовата институция. Тя обаче предупреди, че това може да подкопае стабилността на световната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още