IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в САЩ расте по-бързо от очакванията през ноември

Безработицата остава на ниво 4,1%, а почасовите възнаграждения растат с 2,5% на годишна база

16:10 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работодателите в САЩ създават повече работни места от очакваното, а безработицата се задържа на близо 17-годишно дъно, съобщава Bloomberg.

Заетостта нараства с 228 хил. позиции през ноември, което е над очакванията за 195 хил. нови работни места, показват данните на Министерството на труда. Предходния месец повишението беше в размер на 244 хил.

Безработицата остава на ниво 4,1%, а почасовите възнаграждения растат с 2,5% на годишна база, което е по-малко от очакваните 2,7%.

Данните дават по-ясна представа за пазара на труда, след като колебанията заради ураганите Харви и Ирма до голяма степен изчезнаха.

Пазарът на труда остава един от най-стабилните стълбове на американската икономика, но липсата на ускорение в ръста на възнагражденията продължава да притеснява някои икономисти и може да повлияе на темпа на затягане на паричната политика от страна на Фед.

На месечна база заплатите растат с 0,2 на сто, след като предходния месец се понижиха с 0,1%.

Евентуален по-бърз ръст на възнагражденията би насърчил потреблението, което генерира около 70% от БВП на САЩ.

Детайлите от доклада показват още, че ръстът в заетостта е равномерно разпределен сред различните индустрии, особено окуражителни са повишенията в промишлеността и строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още