Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бизнесът от разстояние - новият тренд в дигиталните технологии

Привличаме големи международни компании, които идват с инвестиции и в образованието на специалисти, посочи Христо Пеев, основател на Motion Software

Бизнесът от разстояние - новият тренд в дигиталните технологии

Снимка: Pixabay

След настъпване на коронавирусната пандемия на софтуерния пазар се усети затягане от всички страни. Впоследствие нуждата от специалисти, които са висококачествени и достатъчно гъвкави да работят от разстояние, стана все по-голяма. Бизнесът отчита растеж в последно време, коментира в "Bloomberg TV Bulgaria интервю" Христо Пеев, основател на Motion Software.

Още по темата

Той е убеден, че инструментите, които подпомагат създаването на бизнеси от разстояние, ще са новият тренд в сферата на дигиталните технологии.

Христо Пеев уточни, че компанията Motion Software е основана през 2015 г. Клиентите им са от финтех компании.

"Програмните езици и технологиите се използват за визуализация и обработка на големи количества данни. От такива инструменти имат нужда все по-голям набор от индустрии", прогнозира експертът и посочи.

Според него в последните месеци има силен растеж на хелттек (бел.р. технологии в здравния сектор) клиентите и фирми, които искат да развиват технологии в полза на здравеопазването с дистанционно лечение.

САЩ, Великобритания и Швейцария са основните пазари, където компанията развива дейност.

Подборът на кадри за екипите в Motion Software Христо Пеев определи като органичен процес.

"Тези екипи започват с един или двама специалисти – софтуерни или графични дизайнери, както и хора, които се занимават с потребителското преживяване, бизнес анализатори - чиято цел е да анализират нуждите на бизнеса. Постепенно, покрай хората, които първоначално влизат в екипите, се създават нови позиции и потребности", разкри той.

По думите му все по-лесно е хората от България, които се занимават със софтуер, да намират работа в международни компании без физическо присъствие в България.

Той поясни, че фирмите, които са позиционирани в нашата страна по-скоро си партнират, отколкото се конкурират предвид малкия пазар в България.  „Дори често се обединяват, за да отговорят на изискванията на клиентите“, уточни той.

Христо Пеев заяви, че амбициите за развитие на бизнеса са да привлекат колкото се може по-големи организации, които „наистина дават стойност на света и хората в България“.

„Да изграждаме екипи за тях е изключително полезен икономически процес за нашата държава, защото чрез него директно се въвеждат инвестиции, и то в образование на специалисти. И най-вече хората да разберат, че е престижно да работиш за големи международни компании“, заключи Христо Пеев.


Как се обучават специалистите, преди да влязат в консултантската дейност на софтуерната индустрия? Колко време отнема изборът на кадри? Как ще се развива софтуерният бизнес след коронакризата?

Всички гости в рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Прекъсване на електрозахранването в Дрезден може да задълбочи кризата с чиповете